Kultura rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Smaki świata na Festiwalu Conrada

Blisko stu pięćdziesięciu gości, około sto wydarzeń, bogate pasma towarzyszące – już po raz siódmy do Krakowa zjadą goście z Polski i z zagranicy, aby w dniach 19–25 października uczestniczyć w corocznym święcie literatury – Festiwalu Conrada.

Literatura podsuwa język, za pomocą którego można o jedzeniu mówić: nie tylko mówić pięknie, ale też zwyczajnie, przy stole, z przyjaciółmi. Większość z pisarzy pisze, żeby jeść, ale są też i tacy, którzy jedzą, żeby pisać. I to pisać wyjątkowo.

W ramach 7. Edycji Festiwalu Conrada odbędą się dwa spotkania z cyklu „Literatura na widelcu”. Pierwszy odbędzie się 20 października w restauracji Pod Nosem, gdzie o słynnych daniach znanych z literatury opowie historyk sztuki, krytyk kulinarny, autor książki „Literatura od kuchni” - Bogusław Deptuła.

Gospodarzem drugiego spotkania będzie znakomity aktor i znawca win – Marek Kondrat. Towarzyszyć mu będzie Michał Paweł Markowski, autor książki „Dzień na ziemi”, w której podróże zawsze prowadzą do lokalnych kuchni. Rozmowa z gośćmi oraz degustacja win odbędą się w czwartek 22 października w BARaWINO.

Liczba miejsc na oba wydarzenia jest ograniczona. Aby otrzymać kartę wstępu na spotkania należy wziąć udział w specjalnym konkursie, który pojawi się na w nadchodzący weekend na oficjalnym profilu Festiwalu Conrada na Facebooku.

pokaż metkę
Autor: Renata Zgud
Osoba publikująca: KATARZYNA CZUBERNAT
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Data publikacji: 2015-10-12
Data aktualizacji: 2015-10-12
Powrót

Zobacz także

Znajdź