Komunikat archiwalny

XI edycja konkursu „Kraków bez barier” rozstrzygnięta

Małopolskie Dworce Autobusowe SA, Dom Rzemiosł, „Stary Browar” i archeologiczny ogród zabaw „Plantuś” - to miejsca nagrodzone w tegorocznej edycji konkursu „Kraków bez barier”. Przystanek kolejowy Kraków Sanktuarium otrzymał wyróżnienie w kategorii obiekt użyteczności publicznej, natomiast Tarasy Verona – otrzymały wyróżnienie w kategorii obiekt mieszkalny. Wyniki zostały ogłoszone podczas uroczystej gali, która odbyła się w poniedziałek, 4 grudnia, w Sali im. Siemiradzkiego w Galerii Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach. Konkurs organizowany jest przez Urząd Miasta Krakowa.

XI edycja konkursu „Kraków bez barier” rozstrzygnięta
Fot. Magiczny Kraków

Celem konkursu jest promowanie budownictwa dostępnego dla wszystkich w tym w szczególności z uwzględnieniem potrzeb osób mających problemy z poruszaniem się, osób z niepełnosprawnością, starszych, rodziców z wózkami. Na konkurs napłynęło łącznie dziewięć zgłoszeń. Jury oceniało dziewięć zgłoszeń, z czego cztery dotyczyły obiektów użyteczności publicznej, jedno przestrzeni publicznej, jedno w kategorii obiekty i przestrzenie zabytkowe oraz trzy w kategorii obiekty mieszkalne.

W kategorii obiekty użyteczności publicznej nagrodę otrzymały Małopolskie Dworce Autobusowe SA w Krakowie przy ul. Bosackiej w Krakowskim Centrum Komunikacyjnym. Autorzy projektu: mgr inż. arch. Ryszard Frankowicz – generalny projektant, mgr inż. arch. Tomasz Brajer, mgr inż. arch. Przemysław Frankowicz.

Nagroda została przyznana za kompleksowość zastosowanych rozwiązań, zapewniających pełną dostępność obiektu dla osób niepełnosprawnych ruchowo oraz osób z niepełnosprawnością narządu wzroku. W posadzkach komunikacji pieszej zastosowano materiały trudnościeralne z kamienia i gresu nie poślizgowe ze zróżnicowanym rysunkiem i kolorem. Dla osób niewidomych i słabowidzących wykonano w posadzkach "ścieżki" prowadzące laskę kulkową z listew stalowych wypukłych na wszystkich ciągach pieszych w chodnikach zewnętrznych i pasażach. Ścieżki te są przeprowadzone: na Parkingu Centrum do klatki schodowej i windy łączącej wszystkie poziomy, w pasażu „Tunel Magda”, „Tunel Antresola”, w przedsionkach przy windach i schodach, w chodniku od ul. Bosackiej do „Tunelu Magda”.

Jako element dotykowy zalecający „uwagę” wykonano w posadzkach prostokąty z „guzkami” wypukłymi, które umieszczono we wszystkich miejscach skrzyżowań czy zmian kierunków dróg pieszych oraz przed wszystkimi przeszkodami: przed drzwiami do wind i drzwiami w pasażach, przed zmianami w nawierzchni „chodnik- schody”.

W komunikacji pieszych w miejscach zmian wysokości - poziomów wykonano dwie windy z dużymi wygodnymi kabinami mieszczącymi podróżnych z bagażem, osoby z wózkiem, osoby z kulami i laskami umożliwiającymi skomunikowanie ze wszystkimi poziomami. Windy łączą wszystkie poziomy w danym pionie komunikacyjnym.

Przy portalach wejściowych do wind oraz w panelach przyciskowych przy drzwiach wewnątrz kabiny są przyciski kondygnacji wykonane w alfabecie Braille'a. Klatki schodowe zwykłe w pionach komunikacyjnych wykonano zgodnie z przepisami z zróżnicowaniem kolorystyki pierwszych i ostatnich stopni w biegu.

System informacji wizualnej stałej stanowią duże tablice z tłem w zdecydowanym kolorze niebieskim z dużymi napisami w kolorze białym i czcionce „panaeuropa” zgodnie z przepisami międzynarodowymi UIC i uznanej za najbardziej czytelną w komunikacji.

Systemy informacji wizualnej zmiennej stanowią rozmieszczone w kluczowych miejscach wyświetlacze z dużymi ekranami ciekłokrystalicznymi z aktualizowanymi na bieżąco informacjami o rozkładach jazdy i odjazdach z konkretnych stanowisk.

W obiekcie dworca MDA jest wykonany system łączny nagłośnienia głośnikami informacji głosowej rozkładu jazdy z systemem rozgłaszania niebezpieczeństwa i ewakuacji (DSO). W kabinach wind są głośniki podające informacje głosowe o kondygnacjach na których zatrzymuje się kabina i urządzenia umożliwiające wezwanie pomocy oraz monitoring. Wszystkie ciągi piesze i miejsca pobytu pasażerów, w tym również kabiny wind i klatki schodowe są objęte monitoringiem kamerowym zapewniającym bezpieczeństwo ludzi.

W kategorii obiekty użyteczności publicznej przyznano wyróżnienie, które otrzymał przystanek osobowy Kraków Sanktuarium wraz z infrastrukturą komunikacyjną w Krakowie. Autorzy projektu - Firma CE Project Group sp. z o.o. spółka komandytowa.

Wyróżnienie zostało przyznane za kompleksowość zastosowanych rozwiązań, które zgodnie i ideą projektowania uniwersalnego dobrze służą osobą pełnosprawnym jak i niepełnosprawnym. Jednym z celów projektu jest zwiększenie dostępności transportu zbiorowego dla osób niepełnosprawnych z dysfunkcjami motorycznymi i sensorycznymi, starszych, podróżujących z małymi dziećmi, kobiet w ciąży, osób otyłych, podróżnych z dużymi bagażami. Dzięki windom, pochylniom i schodom ruchomym oraz innym udogodnieniom osoby o ograniczonej sprawności ruchowej, ale także osoby podróżujące z małymi dziećmi, kobiety w ciąży, osoby otyłe, podróżni z bagażem, mogą szybko i bezpiecznie przemieszczać się w obrębie przystanku.

Sygnały dźwiękowe przy windach, specjalne przyciski i głośniki z zapowiedziami dźwiękowymi, napisy alfabetem Braille'a oraz pasy medialne będą ułatwieniem dla osób niewidomych i słabowidzących. Tablice dynamicznej informacji pasażerskiej, gabloty z rozkładami jazdy, oznakowanie ciągów komunikacyjnych ułatwiają korzystanie z przystanku osobom niesłyszącym i niedosłyszącym.

Projekt poprawił sytuację osób narażonych na bariery techniczne w codziennej komunikacji, dając im możliwość sprawnego, wygodnego i szybkiego poruszania się w obrębie Krakowa i aglomeracji. Budowany przystanek jest ogólnodostępny, a sposób jego aranżacji w żaden sposób nie powodował poczucia dyskryminacji żadnej grupy społecznej.

Ponadto projekt wpływa na poprawę dostępności terenów wiejskich. Nowy przystanek ułatwi dojazd do miejsc pracy i centrum handlowo-usługowego mieszkańców gmin podkrakowskich.

W kategorii obiekty i przestrzenie zabytkowe nagrodę otrzymał „Dom Rzemiosł” na ul. Radziwiłłowskiej 3. Autorzy projektu  - Biuro Architektoniczne Dresler Studio Architektura i Urbanistyka mgr inż. arch. Grzegorz Dresler.

Obiekty zabytkowe należą do najtrudniejszych do przystosowania dla osób z niepełnosprawnościami. Kompleksowość zastosowanych rozwiązań sprawia że „Dom Rzemiosł” jest dostępny przede wszystkim architektonicznie  oraz daje możliwości korzystania osobom z niepełnosprawnościami ze wszystkich funkcji obiektu. Oprócz wolnostojących ławek z oparciami  i podłokietnikami  ułatwiającymi siedzenie, na terenie znajduje się długa ława wzdłuż muru.

Obiekt „Dom Rzemiosł” zlokalizowany jest na ulicy Radziwiłłowskiej, w ścisłym centrum Miasta, w zastanej tkance objętej ochroną konserwatora zabytków.

Budynek pełni funkcję: wystawiennicze i przestrzenie przeznaczone na warsztaty edukacyjne, udostępniony jest szerokiemu gronu odwiedzających. Funkcję użyteczności publicznej pełni przestrzeń wystawiennicza na parterze budynku oraz wypożyczalnia kostiumów w poziomie piwnic.

Poziom parteru jest dostępny dla osób niepełnosprawnych z pochylni przy zachodnim wejściu do budynku. Dostęp do wszystkich kondygnacji zapewniony jest dzięki windzie przystosowanej do przewozu osób niepełnosprawnych. Toaleta dla niepełnosprawnych zlokalizowana jest na parterze.

W budynku zaprojektowano i wykonano przejścia bezprogowe, które pozwalają na sprawne manewrowanie wózkiem inwalidzkim. W obiekcie jest instalacja przywoławcza personelu przeszkolonego do pomocy osobom niepełnosprawnym.

W grudniu 2017 w „Domu Rzemiosł” nastąpi otwarcie nowego projektu - interaktywnej wystawy – instalacji „Jak działa teatr”. Na projekt składa się stała instalacja interaktywna, cykl warsztatów prowadzonych przez teatralnych scenografów i rzemieślników, dyskusyjne panele z udziałem historyków, teoretyków i praktyków teatru. Wystawa będzie dostosowana dla osób niepełnosprawnych ruchowo i wzrokowo.

W kategorii przestrzeń publiczna nagrodę przyznano dla archeologicznego ogrodu zabaw PLANTUŚ przy ul. Poselskiej. Inwestor: Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie, ul. Za Torem 22. Autorzy projektu: Firma PracowniaK, mgr inż. arch. Anna Komorowska, mgr inż. arch. Michał Rokita.

Nagroda została przyznana za wyjątkowo innowacyjny charakter zastosowanych rozwiązań, zarówno urządzeń do zabawy jak i infrastruktury towarzyszącej zaprojektowanych w taki sposób aby mogli z nich korzystać wszyscy ludzie bez potrzeby adaptacji, bez rozwiązań dedykowanych specjalnie dla osób z niepełnosprawnościami. Udostępnienie przestrzeni w największym możliwym stopniu zakłada że chociaż nie każde urządzenie będzie mogło być dostosowane do potrzeb każdego dziecka dołożono aby każde dziecko znalazło w tym miejscu coś dla siebie. Zaproponowano urządzenia z których mogą korzystać dzieci z niepełnosprawnościami jak i dzieci sprawne (np. huśtawka typu „orle gniazdo” czy piaskownica „stolikowa”).

Przez cały plac zabaw biegnie główna aleja z nawierzchni mineralno-żywicznej, która pozwala na samodzielne  przemieszczanie się na wózku jak również matki z wózkiem.

W kategorii obiekty mieszkalne nagrodę przyznano Browarowi Lubicz w Krakowie ul. Lubicz 17 J. Autorzy projektu: Zespół projektantów MOFO Architekci Ma Sp. z o.o. Sp. K mgr inż. arch. Przemysław Frankowicz.

Nagroda została przyznana za kompleksowość zastosowanych rozwiązań ujętych w spójnym projekcie adaptującym poprzemysłową zabudowę na cele biurowe, produkty usługowe, handlowe, gastronomiczne oraz nowopowstałe budynki z funkcjami mieszkaniowymi.

Projekt budynków zawiera wszystkie możliwe udogodnienia dla osób niepełnosprawnych, jak podjazdy do klatek schodowych dla wózków inwalidzkich oraz windy w miejscach gdzie nie było możliwe wybudowanie podjazdów. Wszystkie wejścia do obiektów usługowych zaprojektowane zostały z myślą o osobach niepełnosprawnych tzn. możliwy bezpośredni wjazd wózkami inwalidzkimi do tych lokali brak progów i schodów.

Kompleks zabudowań przy Browarze Lubicz nie tworzy zamkniętej enklawy. Ogrodzenie od strony ulicy Lubicz zostało zredukowane do bramy wjazdowej i niewysokich- do pół metra - murków ceglanych. Na terenie Browaru zaplanowano trzy miejskie place zlokalizowane wzdłuż ulicy Lubicz. Ważnym dopełnieniem zagospodarowania przestrzeni, stanowiącej aż 1/4 całej powierzchni inwestycji, są tereny zielone.

W kategorii obiekty mieszkalne przyznano wyróżnienie dla Wspólnoty Mieszkaniowej Tarasy Verona, ul. Kołowa 5-7 w Krakowie. Autorzy projektu: Firma I.B.INTERNATIONAL BUILDING Spółka z o.o. mgr arch. Pierdomenico Mazza inż. Giuseppe Mazza.

Wyróżnienie zostało przyznane za wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań, które pozwalają na poprawę jakości funkcjonowania w obiekcie osób starszych i niepełnosprawnych.

Dotychczas zamknięte pomieszczenie ochrony zmieniono na ogólnodostępną recepcję w holu głównym, z którą właściciele mogą skontaktować się domofonem z własnego mieszkania i w razie potrzeby poprosić o pomoc. Kontakt z recepcją możliwy jest również z zewnątrz budynku przez domofony zamontowane przy furtkach. Wszyscy pracownicy recepcji zostali przeszkoleni z zakresu pierwszej pomocy i w sytuacji zagrożenia, mają  możliwość udzielenia pierwszej pomocy oraz wezwania odpowiednich służb ratunkowych.

Do dyspozycji mieszkańców będzie wyposażenie komputerowe, stół konferencyjny oraz mini zaplecze kuchenne i sanitarne w dawnym pomieszczeniu ochrony.

W budynku wspólnoty zastosowano wiele udogodnień dla osób niepełnosprawnych. Są to między innymi bez progowe wejścia na teren posesji oraz do klatki schodowej, automatyczne drzwi wejściowe do budynku, szerokości drzwi dostosowane do przejazdów wózków, windy wyposażone w klawiaturę dostosowaną dla osób niewidomych oraz garaż podziemny dwukondygnacyjny z możliwością wjazdu windą do części mieszkalnej.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: TOMASZ RÓG
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Zobacz także