Nauka i edukacja rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Sukces młodych krakowskich cukierników i kucharzy!

Aż pięcioro uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie znalazło się w gronie laureatów wojewódzkiego etapu XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz I Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Eliminacje przeprowadzono 16 stycznia w ZSPS przy ul. Miechowity 6. Ogółem wzięło w nich udział 22 uczniów z małopolskich szkół, w tym 5 piekarzy, 9 cukierników i 8 kucharzy.

Fot. materiały ZSPS

Tematem przewodnim turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik był „Powiew wiosny”, a w zawodzie kucharz – „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły:

  • piekarze: Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach, Zespół Szkół Nr 1 w Miechowie, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu;
  • cukiernicy: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego
    w Tarnowie, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Specjalnych Nr 14 im. prof. Marii Grzegorzewskiej w Krakowie, Zespół Szkół Nr 1 w Miechowie;
  • kucharze: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie.

Eliminacje obejmowały część teoretyczną w formie testu właściwego dla zawodu oraz część praktyczną, która odbyła się w nowocześnie wyposażonych pracowniach szkolnych. W drugiej części piekarze wykonali chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz chałki, cukiernicy przygotowali tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe, a kucharze ugotowali danie główne w dwóch porcjach.

Laureatami turniejów zostali:

W zawodzie piekarz:

  • I miejsce – Anna Skrzypek z Zespołu Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu
  • II miejsce – Paweł Bajorek z Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach
  • III miejsce – Olgierd Kowalik z Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie

W zawodzie cukiernik:

  • I miejsce – Marcela Siara z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • II miejsce – Patrycja Strugalska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • III miejsce – Sabina Szczygieł z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

W zawodzie kucharz:

  • I miejsce – Kacper Szot z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie
  • II miejsce – Paulina Wlazło z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • III miejsce – Mariusz Maj z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
20180116_104741.jpg
materiały ZSPS
20180116_094721.jpg
materiały ZSPS
20180116_103803.jpg
materiały ZSPS
20180116_134949.jpg
materiały ZSPS
20180116_115157.jpg
materiały ZSPS
20180116_133025.jpg
materiały ZSPS
20180116_095025.jpg
materiały ZSPS
20180116_095124.jpg
materiały ZSPS
20180116_104741.jpg
20180116_094721.jpg
20180116_103803.jpg
20180116_134949.jpg
20180116_115157.jpg
20180116_133025.jpg
20180116_095025.jpg
20180116_095124.jpg
pokaż metkę
Autor: MAŁGORZATA TABASZEWSKA
Osoba publikująca: TOMASZ RÓG
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Data publikacji: 2018-01-17
Data aktualizacji: 2018-01-17
Powrót

Zobacz także

Znajdź