Hiszpania na talerzu, praca w kieszeni

„Gotuj po hiszpańsku!”, czyli międzynarodowy projekt rozwoju kompetencji w zawodzie kucharz, to w wielkim skrócie kulinarna przygoda, po której zostają nie tylko ciepłe wspomnienia, ale co najważniejsze dla uczestników – praktyczna wiedza i umiejętności, bezcenne na rynku pracy w gastronomii. Fundacja PROAKTYWNI zaprasza osoby młode w wieku od 18–35 lat do udziału w rekrutacji do 2. edycji projektu, którego celem jest kształcenie umiejętności kulinarnych w zakresie kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej w Hiszpanii, a dokładnie w Walencji.

Hiszpania na talerzu, praca w kieszeni
Fot. materiały prasowe

W projekcie mogą wziąć udział osoby młode w wieku od 18. do 35. roku życia, pozostające bez pracy, zamieszkałe na terenie Małopolski. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków EFS na zlecenie Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju. Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny.

Głównym celem jest aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy, poprzez nabycie lub podniesienie kompetencji w zawodzie kucharz. Przed wyjazdem do Hiszpanii uczestnicy projektu odbywają intensywny kurs języka hiszpańskiego oraz biorą udział w warsztatach związanych z przygotowaniem kulturowym. Podczas sześćdziesięciodniowego pobytu w Walencji uczestniczą w kursie kulinarnym, kontynuują naukę języka hiszpańskiego oraz odbywają praktyki w uznanych restauracjach. Dzięki udziałowi w projekcie uczestnicy mają okazję poznać bogatą tradycję kulinarną regionu Morza Śródziemnego i Walencji oraz nabyć umiejętności przygotowania dań kuchni hiszpańskiej z „pierwszej ręki” i na podstawie oryginalnych receptur.

Po powrocie z Hiszpanii, uczestnicy mogą z powodzeniem szukać pracy w dobrych restauracjach i hotelach z sieci współpracy Fundacji PROAKTYWNI.

Rekrutacja do projektu odbywa się w trzech etapach. Pierwszym etapem jest zgłoszenie chęci udziału w projekcie poprzez wypełnienie formularza aplikacyjnego dostępnego na stronie internetowej projektu. Następnie wybrani kandydaci zostaną zaproszeni na rozmowę rekrutacyjną oraz udział w warsztatach kulinarnych, których celem jest sprawdzenie praktycznych umiejętności kandydatów w kuchni.

Szczegółowe informacje o projekcie i formularz aplikacyjny dostępne są na stronie internetowej www.gotujpohiszpansku.pl oraz w Biurze Projektu: tel. 12 200 21 77, e-mail gotuj@fundacjaproaktywni.pl, ul. Szlak 8a, 31-161 Kraków.

Przyjmowanie formularzy do 7 maja.

Kontakt:

Barbara Hajdukiewicz

tel. 12 200 21 77

gotuj@fundacjaproaktywni.pl

gotujpohiszpansku.pl

Tagi: rozwój, praca

Pokaż metkę
Autor: MAŁGORZATA TABASZEWSKA
Osoba publikująca: MARGERITA KRASNOWOLSKA
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Zobacz także