Kultura rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań

Od 1 maja w 15 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Fot. Kulinarny Kraków

Do akcji dołączyło już 15 restauracji, w których od 1 maja do końca roku można spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. – To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówi Adam Chrząstowski, pomysłodawca akcji i dodaje, że cieszy go, że wśród propozycji krakowskich szefów kuchni znalazły się też dania budzące wspomnienia z dzieciństwa, jak na przykład małdrzyki.

Krakowskie Menu Stołeczne zagościło w restauracjach: Art, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Szara Gęś, Wesele i Wierzynek.

Szczegóły na stronie internetowej: kulinarny.krakow.pl

pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2019-05-15
Data aktualizacji: 2019-08-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź