górne tło

Trwa festiwal Małopolska Jesień Enologiczna 2015

Od 11 września na południu Polski trwa festiwal "Małopolska Jesień Enologiczna 2015", który w tym tygodniu, w dniu święta młodego wina czyli 19 listopada zostanie zwieńczony konferencją pn. „Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce – historia kulturowa i perspektywy rozwoju”, która odbędzie się w Pałacu pod Baranami.

Małopolska Jesień Enologiczna organizowana jest przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino jako całkowicie nowa i oryginalna propozycja wydarzenia kulturalnego w kalendarzu regionu. Poprzez radio, internet i prasę Stowarzyszenie informuje o przebiegu imprez, edukując jednocześnie mieszkańców Krakowa i okolic w tematyce wina, smacznego i zdrowego odżywiania oraz o bogactwie kulturowym ukrytym w winiarstwie – zajęciu, które łączy pokolenia i rodziny, jednoczy ludzi w odkrywaniu urody życia.

To największe wydarzenie branży winiarskiej w naszym regionie udowadnia, jak w Małopolsce odradza się i kwitnie winiarstwo, którego początki sięgają IX wieku, kiedy na wzgórzu wawelskim założono prawdopodobnie pierwszą winnicę w naszym kraju.

Dzięki udziałowi w imprezach w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej mieszkańcy Małopolski poznają czołowych polskich specjalistów z zakresu enologii, producentów i importerów wina, odwiedzą małopolskie winnice i osobiście poznają małopolskich winiarzy - wspaniałych ludzi, którzy porzucili swoje dotychczasowe kariery i w swoich winnicach stworzyli własne mikroświaty, w których się realizują i spełniają.

Najbliższe wydarzenie Festiwalu to zaplanowana na 19 listopada konferencja "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce – historia kulturowa i perspektywy rozwoju”, która odbędzie się w Pałacu Pod Baranami. Konferencja zainteresuje pasjonatów wina i kuchni oraz miłośników historii i małopolskich tradycji – wszystkich, którzy w winiarstwie dostrzegają obecność humanistycznych wartości – łączenia pracy, pasji i piękna! Dzięki prezentacji prekursora polskiej enologii, pana Romana Myśliwca poznamy szczepy uprawiane w Polsce i historię ich uprawy. Agnieszka Wyrobek-Rousseau, międzynarodowy ekspert w dziedzinie uprawy winorośli opowie nam o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie oraz zastosowaniu chwastów w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym. Wojciech Bosak – doradzający przy tworzeniu wielu funkcjonujących w Polsce winnic – zaznajomi nas z ekonomią produkcji polskiego wina, a Tomasz Prange - Barczyński opowie o polskich winach w polskich restauracjach i sklepach specjalistycznych.  Konferencję uświetni występ "Muzyka i wino" Grzegorza Turnaua. Wydarzenie zakończy degustacja komentowana win polskich prowadzona przez Macieja Nowickiego (Winicjatywa) i Mariusza Kapczyńskiego (Vinisfera). Więcej informacji na stronie kobietyiwino.com.