górne tło

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wybrał patrona

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, który od roku mieści się przy ul. Miechowity 6, na krakowskim rynku edukacyjnym działa już od ponad 50 lat. Kojarzony jest z wysokim poziomem nauczania, znakomitą kadrą pedagogiczną i międzynarodowymi sukcesami uczniów. Teraz dojdzie do tego jeszcze jeden wyróżnik, ponieważ szkoła wybrała w końcu swojego patrona. 16 listopada oficjalnie został nim św. Maksymilian Maria Kolbe.

Uchwała Rady Miasta Krakowa w tej sprawie zapadła 30 sierpnia. Z okazji przyjęcia imienia szkoła zaplanowała dwudniowe uroczystości. 14 listopada o godz. 11.00 uczniowie i nauczyciele spotkali się na mszy św. w Bazylice Franciszkanów, przy której niegdyś pracował św. o. Kolbe. Eucharystii przewodniczył abp Marek Jędraszewski, który wygłosił okolicznościowe kazanie. Mszę poprzedziła procesja z Rynku Głównego, w której ze sztandarami przeszli przedstawiciele szkół im. św. Maksymiliana z całej Polski oraz krakowskich szkół, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Spożywczych Miasta Krakowa i Bractwo Kurkowe.

16 listopada odbyła się druga część uroczystości – już na terenie szkoły. Dyrektor placówki odebrała akt nadania imienia, a młodzież w specjalnym programie artystycznym przybliżyła postać świętego franciszkanina. Po raz pierwszy zostały też wręczone nagrody „Człowiek na Maxa” (statuetka i dyplom) w kategoriach „Uczeń na Maxa”, „Nauczyciel na Maxa”, „Pracodawca na Maxa” i „Rodzic na Maxa”. Na zakończenie ogłoszone zostały wyniki konkursu „Kulinaria uczniowskie – jesienne inspiracje”, połączone z degustacją potraw wykonanych przez młodych kucharzy, wędliniarzy, piekarzy i cukierników. Kelnerzy w tym czasie prezentowali swoje nakrycia stołów.


Młodzież pieczołowicie przygotowywała się do tych uroczystości. W szkole gościł franciszkanin o. Łukasz Góra, który podczas specjalnych prelekcji przybliżał uczniom postać patrona szkoły. Uczniowie odwiedzili też klasztor przy Franciszkańskiej, w którym mieszkał św. o. Kolbe, a StartupNaMaxa i Towarzystwo Biznesowe przeprowadziły dla nich dwudniową konferencję o św. Maksymilianie jako przedsiębiorcy. – Na wiosnę planujemy pielgrzymkę do byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz i do Centrum św. Maksymiliana w Harmężach. Nasi uczniowie wezmą też udział w projekcie „Kuchnia klasztorna”, gdzie będą mieli możliwość gotowania i poznania tajników kuchni franciszkańskiej – mówi nauczyciel religii i informatyki Marcin Bauerek.

W skład Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego wchodzą: Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 23 i VIII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych. W trakcie nauki uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie zawodowe w renomowanych firmach w Krakowie i jego okolicach. Szkoła współpracuje z najlepszymi zakładami gastronomicznymi, cukierniami, piekarniami i masarniami oraz organizuje zagraniczne staże i praktyki zawodowe. Każdego roku uczniowie zdobywają wysokie lokaty w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, organizowanym we Wrocławiu. Absolwenci szkoły są cenionymi i poszukiwanymi fachowcami na lokalnym i europejskim rynku pracy. 

Więcej o szkole na stronie: zsps.krakow.pl.