górne tło

Sukces młodych krakowskich cukierników i kucharzy!

Aż pięcioro uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie znalazło się w gronie laureatów wojewódzkiego etapu XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz I Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Eliminacje przeprowadzono 16 stycznia w ZSPS przy ul. Miechowity 6. Ogółem wzięło w nich udział 22 uczniów z małopolskich szkół, w tym 5 piekarzy, 9 cukierników i 8 kucharzy.

Tematem przewodnim turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik był „Powiew wiosny”, a w zawodzie kucharz – „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły:

Eliminacje obejmowały część teoretyczną w formie testu właściwego dla zawodu oraz część praktyczną, która odbyła się w nowocześnie wyposażonych pracowniach szkolnych. W drugiej części piekarze wykonali chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz chałki, cukiernicy przygotowali tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe, a kucharze ugotowali danie główne w dwóch porcjach.

Laureatami turniejów zostali:

W zawodzie piekarz:

W zawodzie cukiernik:

W zawodzie kucharz: