górne tło

Prezentacja Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w Madrycie

We wtorek, 21 maja w ambasadzie RP w Madrycie została zorganizowana uroczysta gala uświetniająca rocznicę Święta Narodowego Trzeciego Maja. Do udziału w uroczystościach zostało zaproszone Miasto Kraków, będące w roku 2019 Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

Na zaproszenie ambasador Marzenny Adamczyk w uroczystościach będą uczestniczyć: prezydent Krakowa Jacek Majchrowski oraz zaproszeni członkowie korpusu dyplomatycznego akredytowani w Hiszpanii, przedstawiciele świata kultury, nauki i mediów.

Podczas wizyty prezydent Jacek Majchrowski spotka się także z ministrem kultury José Guirao Cabrerą, burmistrzem Madrytu Manuelą Carmeną oraz przewodniczącym Rady Zarządzającej ds. Dziedzictwa Narodowego Alfredo Pérezem de Armiñán.

Chcąc podkreślić wyjątkowy charakter gali i uhonorować fakt, że w roku 2019 Kraków posiada tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, ambasador Marzenna Adamczyk wystosowała zaproszenie do krakowskich szefów kuchni o przygotowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. W menu znajdą się dania oparte na produktach nawiązujących do dziedzictwa kulinarnego Krakowa i Polski, m.in. kaczka z suską sechlońską, gołąbki z mięsem i grzybami, chłodnik z buraka, śledź w śmietanie z kawiorem z pstrąga, mus z oscypka z żurawiną czy polskie wędliny i sery. Degustacji będzie towarzyszyła oprawa muzyczna.

Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej został przyznany miastu Kraków przez Europejską Akademię Gastronomiczną. Miasto Kraków pokonało Lizbonę w rywalizacji o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Przyznanie Krakowowi tytułu zostało ogłoszone 28 czerwca 2018 r. podczas konferencji prasowej w Urzędzie Miasta Krakowa przez prezydenta Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej Rafaela Ansona oraz prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego. Wtedy też podpisany został list intencyjny ogłaszający Miasto Kraków pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

Celem projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 jest promocja oraz ochrona dziedzictwa kulinarnego Krakowa, jak i promocja szeroko pojętej kultury gastronomicznej. Projekt oparty jest na trzech podstawowych założeniach:

Rok 2019 to dla Krakowa szansa, aby wśród wielu programów rozwoju miasta zaistniał także wymiar jego dziedzictwa kulinarnego. Efektem działań ma być zbudowanie wizerunku Krakowa jako destynacji turystyki kulinarnej (ścieżki kulinarne, kongresy, targi, konferencje) i stolicy regionu bogatego w lokalne i certyfikowane produkty spożywcze.