Barbakan

Perła krakowskich fortyfikacji – gotycki barbakan, zwany potocznie Rondlem – powstał z powodu narastającego pod koniec XV wieku zagrożenia ze strony Turków. Wzniesiono go na polecenie króla Jana Olbrachta. Głównym budulcem była cegła, z kamienia wykonano jedynie konsole podtrzymujące konstrukcje ganków i wieżyczek. Grubość murów sięga 3 m, wewnętrzna średnica budowli to prawie 25 m, a szczególne wrażenie robią trzy kondygnacje strzelnic ze 130 otworami. Barbakan wieńczy murowany ganek ze stanowiskami strzelniczymi i otworami w podłodze, przez które wylewano na atakujących rozgrzaną smołę lub wrzątek. Nad całością górują wieżyczki obserwacyjne.

Do wnętrza można się było dostać przez bramę z mostem zwodzonym, przerzuconym nad wypełnioną wodą fosą. Stanowiła ona dla atakujących poważną przeszkodę – szeroką na 25 m i głęboką na ok. 4 m. Rondel łączyła z murami obronnymi tzw. szyja – murowany, warowny korytarz, biegnący wprost do Bramy Floriańskiej. Barbakan miał za zadanie obronić przede wszystkim pobliski Arsenał Miejski, usytuowany pomiędzy basztami Stolarską a Ciesielską. W drugiej połowie XIX wieku przebudowano go na cele muzealne: dziś jest częścią Muzeum Książąt Czartoryskich.

Przez kilka stuleci Barbakan skutecznie pełnił swoją rolę i nigdy nie został bezpośrednio zdobyty. Podczas akcji rozbiórki murów miejskich na początku XIX wieku usiłowano wyburzyć również Barbakan. Jednak przeciwstawił się temu senator Feliks Radwański i dzięki jego determinacji ocalał Rondel oraz fragment sąsiednich fortyfikacji, z Bramą Floriańską i trzema basztami. Nie udało się ocalić tzw. szyi, wyburzonej w trakcie realizacji Plant w latach 20. XIX wieku.

Krakowski Barbakan jest jednym z trzech zachowanych w Europie gotyckich barbakanów – jeden stoi w Carcassonne we Francji, a drugi w niemieckim Görlitz. Bez wątpienia jest jednak spośród nich największy i w najlepszym stanie.

Data: 2017-05-31 Pokaż metkę
Osoba publikująca: MARCIN DROBISZ
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
  • Wyślij znajomemu
  • Dodaj do ulubionych