Stanowisko Muzeum Krakowa ws. informacji o rzekomych przeciekach w Rynku Podziemnym

W związku z informacjami medialnymi o rzekomych przeciekach w Rynku Podziemnym, oddziale Muzeum Krakowa, informuję, że w Muzeum w ostatnim czasie nie nastąpiły przecieki wody z płyty Rynku Głównego w jakikolwiek sposób zagrażające pracy oddziału bądź utrudniające jego zwiedzanie.

Oczywiście – jak w każdej przestrzeni podziemnej – występuje tam zwiększona wilgotność. W okresach bardzo dużych opadów mogą pojawić się okresowo zacieki. Jest to zupełnie zrozumiałe w takim miejscu. Zwracamy uwagę, że przez dziewięć lat działalności oddziału nie był on ani razu zamknięty z powodu przecieku.

Wedle wiedzy Muzeum Krakowa, prowadzone przez Zarząd Dróg Miasta Krakowa działania są kontynuacją remontu z poprzedniego roku, a ich powodem jest działanie prewencyjne, a nie awaryjne. Przeprowadzone w roku ubiegłym prace wpłynęły korzystnie na stan wilgotności w oddziale, zatem należy jak najbardziej pozytywnie ocenić przygotowanie kolejnego etapu.

Krzysztof Haczewski
Kierownik Kancelarii Dyrektora Muzeum Krakowa