Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Poznaj Gruzję od Kuchni

10 marca w restauracji Smaki Gruzji odbyło się spotkanie "საქართველო ახლოსაა – Poznaj Gruzję od Kuchni". Było to już czwarte wydrzenie z cyklu organizowanego przez firmę American Dream w ramach projektu „Kulinaria od Kuchni".

Tego wieczoru odbyła się uroczysta kolacja, podczas której miał miejsce pokaz kulinarny oraz warsztat lepienia gruzińskich pierożków chinkali oraz chaczapuri z udziałem Szefa Kuchni restauracji Smaki Gruzji oraz gości. Była to również unikalna okazja do skosztowania tradycyjnych gruzińskich potraw takich jak: badriżani, adżapsandali, charczo, gupta, megruli, kubdari, chinkali, chaczapuri, mtsvadi, lobio oraz wielu innych.

Spotkanie wzbogaciły prelekcje: Monika Banaś (Instytut Studiów Międzykulturowych UJ) opowiedziała o meandrach kultury, czyli jak odczytywać to, co nieznane i ‘ujść z życiem’ - na wesoło o kulturze jako górze lodowej.  Z kolei Jacek Jasiński zabrał obecnych w podróż po gruzińskich bezdrożach, które można zwiedzać konno, pieszo, 4x4.  Z zawodu Jasiński jest architektem i archeologiem, a z zamiłowania hodowcą koni kabardyńskich i podróżnikiem. Od lat propaguje on turystykę aktywną "bocznymi drogami" - szczególnie konne wyprawy po Gruzji. Natomiast Rafał Romanowski, redaktor naczelny miesięcznika "What's Up Magazine" i publicysta "Gazety Wyborczej", opowiedział o modernizacji Gruzji, gwałtownych zmianach na plus i ostatecznym końcu tzw. gruzińskich klimatów. Była też mowa o kuchni gruzińskiej - Stefan Liperowski – rodowity Gruzin, mieszkający na stałe w Krakowie, znawca i pasjonat kulinariów z tego regionu opowiedział o jej sekretach.

Inicjatywę, zorganizowaną przez firmę American Dream, wsparli: Instytut Studiów Międzykulturowych UJ, restauracja Smaki Gruzji oraz Gazeta Wyborcza i miesięcznik "What's Up Magazine".

Program oraz menu.

Link do wydarzenia:  https://www.facebook.com/events/353730178135459/

pokaż metkę
Osoba publikująca: IZABELA HAUPT
Podmiot publikujący: Otwarty na świat
Data publikacji: 2016-03-03
Data aktualizacji: 2016-09-27
Powrót

Zobacz także

Znajdź