Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Kraków w międzynarodowym projekcie „Slow Food-CE”

We wtorek, 10 kwietnia, entuzjaści kultury dobrego jedzenia dyskutowali o nowym projekcie „Slow Food-CE”, którego partnerem jest Miasto Kraków. Obok Krakowa, partnerami projektu są instytucje i organizacje z Wenecji (Włochy), Dubrownika (Chorwacja), Kecskemet (Węgry), Brna (Czechy) i Krakowa. Liderem Projektu jest stowarzyszenie Slow Food z Włoch.

Efektem realizowanego do maja 2020 roku projektu ma być wykreowanie kulinarnego produktu turystycznego Krakowa, opartego o filozofię Slow Food, skupiającego ofertę punktów sprzedaży i gastronomii, a przede wszystkim – przybliżającego odwiedzającym bogactwo dziedzictwa kulinarnego miasta, od obwarzanka i maczanki po krakowsku, przez wpływy królowej Bony i kuchni C.K. Austrii, aż po cukierki króla Jagiełły, czy XVIII-wieczne hodowle karczochów na Czarnej Wsi.

„Slow Food-CE” to projekt z budżetem 2,46 miliona euro, współfinansowany z unijnego programu Interreg Europa Środkowa wspierającego wspólne działanie rozwoju miast i regionów w Austrii, Chorwacji, Czechach, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, Polsce, Słowacji i Słowenii. Zadaniem projektu jest zwrócenie uwagi na tradycje związane z żywnością: lokalną specyfikę i często zanikające tradycje i zwyczaje.

W spotkaniu podczas którego omawiana była inicjatywa „Slow Food-CE” wzięli udział blogerzy i dziennikarze kulinarni, osoby związane z krakowską gastronomią, przedstawiciele placów targowych, organizacji pozarządowych, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Akademii Wychowania Fizycznego i Małopolskiej Organizacji Turystycznej.

 

pokaż metkę
Autor: Iga Chylicka
Osoba publikująca: IZABELA HAUPT
Podmiot publikujący: Otwarty na świat
Data publikacji: 2018-04-12
Data aktualizacji: 2018-04-13
Powrót

Zobacz także

Znajdź