Ogródki gastronomiczne pod nadzorem

Na prowadzenie ogródka gastronomicznego wymagane jest zezwolenie zarządcy drogi (ZDMK) lub umowę z Gminą Miejską Kraków (Wydziałem Spraw Administracyjnych UMK). Niezbędne jest też uzyskanie opinii – w kwestii lokalizacji ogródka od Miejskiego Konserwatora Zabytków oraz akceptacji Plastyka Miasta.

Ogródki gastronomiczne pod nadzorem
Fot. Paweł Krawczyk

Na terenie ogródka nie wolno stosować urządzeń gastronomicznych, stoisk handlowych, urządzeń nagłaśniających oraz podestów i sztucznych wykładzin. Określono także, gdzie i jakiego rodzaju informacje można umieścić na parasolach oraz, że parasoli nie można umieszczać w przebiegu drogi królewskiej, z wyłączeniem Rynku Głównego.

W Rynku Głównym ogrodzenie ogródka od strony jezdni jest obligatoryjne. Jego odległość od elewacji budynku wyznacza linia brukowana w nawierzchni chodnika wokół Rynku Głównego, a od jezdni nie może być mniejsza niż 0,5m.

Z kolei na pozostałych chodnikach parku ogródek można zlokalizować zachowując min. 1,5 m wolnej przestrzeni chodnika umożliwiającej swobodne poruszanie się pieszych oraz min. 0,5 m skrajni drogowej, zgodnie z przepisami odrębnymi. Niezbędne jest też zapewnienie dojścia lub dojazdu do budynków na szerokości bramy wejściowej lub wjazdowej, a także utrzymanie wszystkich elementów wyposażenia ogródka położonych najbliżej dojścia lub wjazdu do bramy – w odległości nie mniejszej niż 0,5 m od światła bramy. Jeśli szerokość ogródka jest większa niż 1 m, to musi on być koniecznie ogrodzony ze wszystkich stron, z uwzględnieniem niezbędnych wejść i wyjść.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Marcin Drobisz
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
POLECAMY
TELEWIZJA.KRAKOW.PL
PRZEJRZYSTE FINANSE
OTO FOTOKRONIKA MIASTA