Stanowiska, opinie, nieopublikowane

Po raz kolejny w Kronice krakowskiej – dodatku do „Dziennika Polskiego”, 23 marca 2017 r. pojawił się nierzetelny, zawierający nieprawdziwe informacje, powtarzający te same tezy, do których zostały złożone wyjaśnienia, artykuł redaktorów Małgorzaty Mrowiec i Arkadiusza Maciejewskiego, zatytułowany „Ludzie Vivy stracą część lokali w centrum”. Artykuł stanowi polemikę z faktami przedstawionymi przez ZBK w wyjaśnieniach, ograniczającą się jedynie do podtrzymywania dotychczasowych tez, bez wskazywania jednak żadnych dowodów na ich poparcie.

W nawiązaniu do artykułów prasowych oraz zapytań mediów o inicjatywę zaproszenia do Krakowa dzieci z syryjskiego Aleppo informujemy, że Prezydent Miasta Krakowa - w przygotowanej odpowiedzi na uchwałę Rady Miasta Krakowa z 15 lutego 2017 roku w sprawie ustalenia kierunków działania dla Prezydenta Miasta Krakowa, dotyczących zaproszenia do Krakowa pięciorga dzieci z Aleppo, poszkodowanych wskutek wojny, w celu leczenia - poinformował Przewodniczącego Rady Miasta Krakowa o przepisach prawnych dotyczących możliwości realizacji przez samorząd wskazanej w treści wspomnianej uchwały propozycji.

17 marca w „Dzienniku Polskim” pojawił się komentarz pani Zofii Gołubiew zatytułowany „Chcieć to móc”. Autorka dzieli się w nim swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi utrzymania czystości w mieście. Pisze o brudzie, który „wyłazi spod resztek śniegu, panoszy się na trawnikach i chodnikach”, ale też o „niemocy w zwalczaniu brudu” i że „nie widuje polewaczek” i że przecież „są służby odpowiedzialne za czystość miasta”.

Polemika z artykułem „Dziennika Polskiego”

Po raz kolejny w Kronice krakowskiej – dodatku do „Dziennika Polskiego” – 17 marca 2017 r. pojawił się nierzetelny, pełen insynuacji i pomówień oraz zawierający nieprawdziwe informacje artykuł redaktorów Małgorzaty Mrowiec i Arkadiusza Maciejewskiego, zatytułowany „Lokale wokół Rynku niszczeją a władze miasta wspierają cwaniaków”.

W związku z nierzetelnym artykułem w „Dzienniku Polskim”, pt. „Lokale wokół Rynku niszczeją, a władze miasta wspierają cwaniaków”, funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego pojawili się w siedzibie Zarządu Budynków Komunalnych.

W odpowiedzi na artykuł Anny Agaciak, „Na Rakowicach sypią się groby” („Dziennik Polski”, 14.03.2017), Biuro Miejskiego Konserwatora Zabytków wyjaśnia, że zgodnie z przejętymi kompetencjami, Miejski Konserwator Zabytków nadzoruje prace konserwatorskie i budowlane prowadzone na cmentarzu Rakowickim na obszarze objętym ochroną konserwatorską. W tym roku kwota przeznaczona na prace konserwatorskie przy zabytkowych nagrobkach i grobowcach wyniesie 80 000 zł. Niestety, tych i kilku innych, ważnych informacji zabrakło w artykule Anny Agaciak.