14 lutego 2018, w siedzibie Teatru Groteska został odczytany protokół obejmujący stan zaawansowania inwestycji, który zakończył się rozwiązaniem umowy z generalnym wykonawcą. Protokół zawiera cały szereg uchybień i niedoskonałości wykonawczych. W skład komisji oceniającej wchodziły m.in. osoby niezwiązane z realizacją inwestycji - w tym zawodowi eksperci i rzeczoznawcy.

Prowadzenie gospodarki finansowej Gminy Miejskiej Kraków kontrolowane było i jest kontrolowane, zgodnie z odpowiednimi regulacjami prawnymi, przez Regionalną Izbę Obrachunkową w Krakowie – kontrole kompleksowe co 4 lata  i kontrole doraźne – oraz inne organy, przykładowo NIK.

W tekście artykułu "9 milionów zamiast 20, na wynagrodzenia dla radnych" czytamy, cyt. „Nowoczesna proponuje powołanie 8, zamiast 18 dzielnic Krakowa. Oszczędność na samym wynagrodzeniu dla radnych miałaby wynieść w ciągu roku 11 milionów złotych.”

W związku w niepełnymi i wybiórczymi informacjami podanymi w artykule „Krakowscy urzędnicy wydali majątek na podróże”, który ukazał się na portalu Onet, przedstawiamy korzyści dla Krakowa, jakie udało się uzyskać podczas zagranicznych spotkań.

W związku z materiałem „Będzie remont podziemi Rynku, do muzeum cieknie woda” (https://in-krakow.pl/news-details/bedzie-remont-podziemi-rynku-do-muzeum-cieknie-woda/5a71ac777c4a8bba0cf26737), spieszymy wyjaśnić kilka nieprawdziwych informacji podanych w tekście.

W związku z publikacją tekstów pt. „W Tauron Arenie było blisko tragedii” (Dziennik Polski, 30.01.2018) oraz „Koncert gwiazdy muzyki w Tauron Arenie: niewiele brakło, by zakończył się tragedią” (Gazeta Krakowska, 30.01.2018) informujemy, że: zawarte w nich nieprawdziwe i nieścisłe informacje wskazują na brak należytej staranności i rzetelności autora tekstu. Stwierdzeniami zawartymi w tekstach mówiącymi o tym, że wszystko odbywało się pod nadzorem Agencji Rozwoju Miasta S.A. dziennikarz manipuluje czytelnikami i wprowadza ich w błąd. Dodatkowo poprzez wybiórcze potraktowanie przesłanych przez ARM S.A. odpowiedzi na pytania wypacza całkowicie ich sens.

25 stycznia 2018 roku w „Dzienniku Polskim” i „Gazecie Krakowskiej” ukazał się artykuł red. Grzegorza Skowrona pod tytułem „Nowa Huta zaczyna odchodzić w daleką przyszłość”. Także na stronach internetowych ich Wydawcy znalazły się nieścisłe i nieprawdziwe informacje wymagające sprostowania.

19.01.2018 r. w Dzienniku Polskim ukazał się artykuł red. Małgorzaty Mrowiec pt. „Apelują o wykupienie fortu z zielenią”. W tekście został przytoczony fragment petycji Stowarzyszenia Logiczna Alternatywa dla Krakowa, która zarzuca opieszałość urzędników, zwlekanie z pozyskiwaniem terenów zielonych i aktywność w wyzbywaniu się zielonych działek gminnych.

Po raz kolejny Miasto Wspólne, manipulując faktami, stara się powiązać przedstawicieli władz miasta ze sprawą kontaktów Echo Investment z senatorem Stanisławem Kogutem i podejrzeniami o korupcję, naruszając dobre imię prezydenta Jacka Majchrowskiego oraz zastępcy prezydenta Elżbiety Koterby.

Krakowski Holding Komunalny SA w Krakowie, właściciel i operator Ekospalarni nie miał wiedzy, że odpady odbierane przez firmę wyłonioną w przetargu były zagospodarowywane niezgodnie z prawem. Trwa postępowanie policji w tej sprawie. Jeśli takie zarzuty się potwierdzą, spółka nie cofnie się przed wejściem na drogę sądową.