W związku z licznymi informacjami prasowymi, a nade wszystko opublikowanym przez tzw. Obywatelskie Forum Sztuki Współczesnej stanowiskiem w kwestii odwołania Pani M. Ziółkowskiej ze stanowiska dyrektora Bunkra Sztuki, pragnę zdementować pojawiające się w tej kwestii insynuacje i pomówienia.

18 kwietnia 2018 r. w „Dzienniku Polskim” ukazał się artykuł, z treści którego można wywnioskować, że ZIKiT przepłacił za likwidację przecieków na Rynku Głównym w Krakowie. W ocenie ZIKiT, jest to zupełnie nieprawidłowa interpretacja istniejącej sytuacji.

Kolejny raz na portalu www.dziennikpolski24.pl i www.gazetakrakowska.pl ukazał się artykuł nierzetelny i zawierający manipulacje, autorstwa Małgorzaty Mrowiec – „Kraków. ZBK, korupcja i ustawione przetargi. Kolejny zatrzymany przez CBA w związku z aferą dotyczącą atrakcyjnych nieruchomości pod Wawelem”.

Odnosząc się do komentarzy na profilach społecznościowych Pana Łukasza Gazura oraz Pana Mateusza Borkowskiego, nawiązujących do polemiki do artykułu w „Dzienniku Polskim” z dnia 4 kwietnia br., pragniemy przypomnieć, że partnerstwo z MEZZO polegało na koprodukcji trzech koncertów festiwalowych oraz ich wielokrotnej emisji. Wartość świadczeń zaoferowanych przez MEZZO wielokrotnie przewyższa kwotę kontraktu. Dyrektor naczelny MEZZO, Pan Christophe Winckel, odwiedził Kraków dwukrotnie pozostając do dyspozycji dziennikarzy. Wtedy w swoich wypowiedziach informował m.in., że zaprosił organizatorów Festiwalu do współpracy ze względu na unikalną koncepcję artystyczna, sposób programowania wydarzenia oraz szczególną atmosferę wielkanocnego Krakowa. Podkreślił także, że Festiwal buduje ważne połączenia pomiędzy krajami, grupami, zespołami, inicjuje zawiązywanie się długofalowej współpracy między artystami z różnych państw, w tym także z Polski.

Czytając dzisiejszy artykuł w „Dzienniku Polskim”, dotyczący starań ZIKiT o odzyskanie pieniędzy wyprowadzonych z kont gminy przez byłą pracownicę, można powziąć przypuszczenie, że autor czerpie swoje wyobrażenie o przebiegu procesów sądowych z seriali telewizyjnych. Niestety, w prawdziwym życiu rozprawy nie są wyznaczane z dnia na dzień, a dłużnicy wykorzystują wszelkie możliwości prawne, by długu nie spłacić.

W dzisiejszym wydaniu „Dziennika Polskiego” i „Gazety Krakowskiej” można przeczytać kuriozalny artykuł Arkadiusza Maciejowskiego i Piotra Tymczaka o braku działań miasta w związku z planami kolejowych spółek związanych z uruchomieniem tymczasowego przystanku na Olszy.

20 marca 2018 r. w Gazecie Wyborczej Kraków ukazała się artykuł Olgi Szpunar pt. „Pechowe szkolne rewiry”. Pojawiło się w nim wiele nieścisłych i nieprawdziwych informacji wymagających sprostowania.

Obowiązujące uwarunkowania prawne i problemy w praktyce ich wydawania – materiał przygotowany na nadzwyczajną sesję Rady Miasta Krakowa w dniu 7 marca 2018 r.

Dziś po raz kolejny media donoszą o zagrożeniu jakie dla Muzeum pod płytą Rynku Głównego mają nieść przecieki. Jednak zagrożenia dla wystawy, eksponatów czy zwiedzających nie ma. Prace jakie planuje wykonać ZIKiT mają zabezpieczyć wystawę przed uszkodzeniem, gdyby zawilgocenia się powiększyły. Prace mają więc charakter prewencyjny, a nie kryzysowy - jak starają się przedstawić to niektóre media. Nie mamy na myśli tu pogarszającej się stopniowo sytuacji, która bezpośrednio w przewidywalnym niedługim czasie może się pogorszyć.

W związku z materiałem prasowym, który ukazał się w „Gazecie Krakowskiej” 26 lutego 2018 r. (Piotr Ogórek, „Czy zabetonują nam również Wzgórze Świętej Bronisławy?”), wyjaśniam: