Odpowiedź do Gazety Wyborczej w sprawie Miraculum

Oświadczenie w związku z artykułem ”Dawne Miraculum pójdzie do rozbiórki”

W Biurze Miejskiego Konserwatora Zabytków nie toczy się i nie toczyło żadne postępowanie w sprawie wyburzenia, czy przebudowy Miraculum (nie wpłynął do tej pory żaden wniosek), w związku z czym nie zostały wydane żadne pozwolenia na rozbiórkę.

Otrzymaliśmy natomiast wiele pytań dotyczących budynków po dawnej Fabryce Mydła Czesława Śmiechowskiego. Aby móc lepiej ocenić wartości historyczne zachowanych budynków pofabrycznych 1 kwietnia została przeprowadzona wizja terenowa oraz kwerenda archiwalna w Archiwum Narodowym w Krakowie, w celu uzupełnienia posiadanych danych historycznych i opracowań studialnych. W momencie złożenia wniosku przez inwestora, w oparciu o zgromadzoną wiedzę, zostaną sformułowane wytyczne konserwatorskie, dotyczące możliwych przekształceń, w przypadku adaptacji budynku, do innej funkcji. Ponadto, plan miejscowy „Zabłocie”, który na terenie Miraculum dopuszcza zabudowę o wysokości 12 do 25 m na 70% powierzchni działki, wprowadza ochronę dawnych zabudowań fabrycznych, które są ujęte w gminnej i wojewódzkiej ewidencji zabytków. W związku z tym wszelkie projekty przekształcenia tych budynku, bądź wyburzenie, bezwzględnie wymagają uzgodnienia z MKZ.

Jerzy Zbiegień

Miejski Konserwator Zabytków