Odpowiedź na artykuł „Nie chcą ich w mieście. Będą uczyć na barce” w portalu krknews.pl

Gmina Miejska Kraków przez 10 lat starała się pomóc Krakowskiemu Stowarzyszeniu Edukacyjnemu „Uczeń” w zapewnieniu miejsca do prowadzenia swojej działalności. W tym okresie Stowarzyszenie miało czas, by znaleźć docelową siedzibę –obecną, będącą własnością Miasta musi opuścić do końca czerwca 2017 roku. To również efekt wprowadzanej przez Ministerstwo Edukacji Narodowej reformy oświatowej.

Krakowskie Stowarzyszenie Edukacyjne „Uczeń” – prowadzi niepubliczną szkołę podstawową w Krakowie od roku szkolnego 2006/2007 oraz gimnazjum od roku szkolnego 2013/2014.

Szkoła podstawowa rozpoczęła swoją działalność w budynku samorządowej Szkoły Podstawowej nr 113, ul. Stachiewicza 33 (1 września 2006 r.).

Następnie cztery razy zmieniała miejsce prowadzenia zajęć:

• W Gimnazjum nr 14, ul. Czerwieńskiego 16 funkcjonowała od 21 grudnia 2011 r.,
  • W Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 9, ul. Seniorów Lotnictwa 5 – od 17 października 2012 r.,
  • W Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 9, ul. Seniorów Lotnictwa 5 i Gimnazjum nr 28 – od 18 lipca 2013 r.,
  • W Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 9, ul. Seniorów Lotnictwa 5 i Zespole Szkół Odzieżowych nr 1, ul./ Cechowa 57– od 27sierpnia 2014r.

Gimnazjum rozpoczęło swoją działalność w budynku Gimnazjum nr 14 przy ul. Czerwieńskiego 16 (1 września 2013 r.). Od 1 września 2014 r. szkoła funkcjonuje w budynku przy ul. Armii Krajowej 4 (budynek wynajęty od Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie). Wszystkie te budynki, poza WSZiB dotyczą lokalizacji w szkołach samorządowych. Szkoły i placówki samorządowe w miarę posiadanych możliwości wynajmują wolne pomieszczenia, ale w sytuacji gdy szkole (lub innej jednostce samorządowej) są one potrzebne, naturalnym jest, że umowa zostaje rozwiązana.

W związku z opublikowaniem16.09.2016r. przez Ministerstwo Edukacji Narodowej projektów uchwał dotyczących planowanych zmian w oświacie, obecnie opracowywana jest nowa sieć szkół podstawowych i ponadpodstawowych, która będzie obowiązywała od września 2017 r. Dlatego Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji i Sportu wyraziła zgodę, aby szkoła podstawowa prowadzona przez Krakowskie Stowarzyszenie Edukacyjne „Uczeń” funkcjonowała w budynku ZSO nr 9 do końca roku szkolnego 2016/2017, czyli do 30.06. 2017r. W kolejnym roku szkolnym z budynku będzie korzystać jedna ze szkół samorządowych.

Gmina Miejska Kraków w miarę możliwości przez 10 lat starała się pomóc Krakowskiemu Stowarzyszeniu Edukacyjnemu „Uczeń” w zapewnieniu miejsca do prowadzenia swojej działalności. W tym okresie Stowarzyszenie powinno było znaleźć dla siebie docelową siedzibę.

Samorząd może sprzyjać szkołom niepublicznym w rozwiązywaniu problemów lokalowych (udostępniając m.in. własne niewykorzystane zasoby lokalowe w prowadzonych przez siebie szkołach), niemniej należy podkreślić, że do zadań Gminy Miejskiej Kraków należy zapewnienie właściwych warunków funkcjonowania dla szkół i placówek samorządowych (których jest 321), a nie prowadzonych przez inne organy niż samorząd, których jest w Krakowie 642.

Jan Machowski

Kierownik Referatu ds. Informacji Medialnej