Stanowisko Gminy Miejskiej Kraków i Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie po ogłoszeniu przez klub Trefl Proxima Kraków SA komunikatu o wycofaniu drużyny siatkarek z rozgrywek Ligi Siatkówki Kobiet i zakończeniu działalności sportowej.

W artykule redaktora Bartosza Dybały pt. „Ręce opadają. Plany budowy szkoły na Złocieniu w oparach absurdów”, opublikowanym 6 sierpnia 2018 r. w „Gazecie Krakowskiej”, zawarte zostały nieścisłe i nieprawdziwe informacje wymagające sprostowania.

W związku z materiałem Radia Kraków wyemitowanym 31.07.2018 r. oraz treścią artykułu opublikowanego na stronie internetowej Radia Kraków z 31.07.2018 r. na temat prac budowlanych na os. Teatralnym 19, w których przedstawiono nieprawdziwe treści, Miejski Konserwator Zabytków informuje, że nie wydał zgody na usunięcie z terenu objętego inwestycją 35 drzew, jak podaje Radio Kraków. Wydane decyzje obejmowały wycinkę 11 drzew: 7 drzew (świerków, jarzębów, lipy), które obumarły, 1 brzozy o zdeformowanej koronie, bez szans na prawidłowy rozwój oraz 3 brzóz brodawkowatych w związku z inwestycją.

W związku z artykułem redaktora Piotra Ogórka opublikowanym w dniu 30 lipca 2018 roku w „Gazecie Krakowskiej” pt. „Nowa Huta Przyszłości żyje głównie na papierze, a wydaje realne pieniądze” oraz w Dzienniku Polskim w dniu 31 lipca 2018 roku, informuję, że zawiera on informacje, które wprowadzają czytelników w błąd oraz informacje nieprawdziwe i nieścisłe podlegające sprostowaniu zgodnie z ustawą prawo prasowe.

Informacje zawarte w Dzienniku Polskim, autorstwa red. Piotra Tymczaka i red. Arkadiusza Maciejowskiego pt. „Wybudują drogę do uczelni prezydenta” wprowadzają czytelników w błąd.

W artykule redaktor Kariny Kosmali, Trafiły do aresztu, ale pracują w urzędzie!”, opublikowanym 19 lipca 2018 r. w krakowskim wydaniu „Faktu”, zawarta została nieprawdziwa informacja oraz równie nieprawdziwa teza. Chodzi o następujące fragmenty: „Tak krakowski magistrat dba o swoich ludzi. Urzędniczki, na których ciążą poważne zarzuty łapówkarstwa i sprzedajności urzędniczej, nadal pracują w urzędzie. I choć dwie z zatrzymanych kobiet cały czas przebywają w areszcie, miasto wypłaca im nawet pensje!”; „Pomimo tak poważnych oskarżeń kobiety, które przebywają w areszcie, nadal są pracownikami urzędu miasta i otrzymują połowę dotychczasowego wynagrodzenia”.

Informacja dotycząca zbywania przez Gminę Miejską Kraków nieruchomości

Ostatnio pojawiły się, w związku z zatrzymaniem przez Centralne Biuro Antykorupcyjne krakowskich urzędniczek, stwierdzenia dotyczące „ustawiania przetargów na sprzedaż lokali w atrakcyjnych częściach miasta”. Wymagają one komentarza i przedstawienia zarówno uregulowań ustawowych, jak i zasad, według których następuje zbycie nieruchomości w Gminie Miejskiej Kraków.

Informacje zawarte w tekście Dziennika Polskiego „Rok po eksmisji gniotą się w klitce, a poprzednie mieszkanie stoi puste” wprowadzają czytelników w błąd i w wielu miejscach mijają się z prawdą.

Przez cztery ostanie lata w obiektach oświatowych przeprowadzono remonty na łączną kwotę 128,4 mln zł. Z budżetu miasta pochodziło 126,6 mln zł, a ze środków rad rodziców – ok. 1,8 mln zł (1,4% ogólnej kwoty). Jeśli tylko środki miejskie podzielimy na 318 samorządowych jednostek oświatowych, to rocznie na każdą jednostkę przypadło ok. 100 tys. zł. To jest prawdziwa skala wydatków miasta na remonty w szkołach i placówkach oświatowych. Nie jest więc prawdą teza „Gazety Wyborczej”, która twierdzi, że „Rodzice remontują szkołę” (artykuł o takim tytule z 10 lipca 2018 r.).

Sprostowanie do artykułu Olgi Szpunar pt. „Kandydat błądzi jak we mgle”.