Rada Miasta rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Radni za systemem znakowania mięsa

Podczas sesji Rady Miasta Krakowa 22 stycznia podjęliśmy rezolucję, autorstwa radnego Łukasza Wantucha, skierowaną do polskiego rządu, Parlamentu, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Parlamentu Europejskiego, w której apelujemy o wprowadzenie systemu oznakowania jakości mięsa, w sposób podobny, jak funkcjonuje to w systemie znakowania jajek z ferm drobiarskich.

Fot. Archiwum prywatne

Jestem przekonany, że jako konsumenci mamy pełne prawo wiedzieć, jakiej jakości mięso oferowane jest w sprzedaży i jakie mięso kupujemy. Wprowadzenie jasnego i przejrzystego systemu znakowania jakości mięsa, które jest w sprzedaży, powinno też pozytywnie wpłynąć na jakość żywności. To z kolei będzie wymagało dokładania większej staranności do hodowli zwierząt, które przeznaczane są na ubój. Poprawa jakości powinna tym samym wpłynąć na procedury hodowlane i jakość życia samych zwierząt.

Informowanie konsumentów o jakości oferowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przyczyni się do wzrostu świadomości konsumenckiej. Jako Rada Miasta Krakowa, proponujemy i apelujemy, aby wprowadzono poniższe zasady klasyfikacji jakości mięsa:

Klasa 0 - hodowla naturalna z terenów ekologicznych

Klasa I - hodowla naturalna

Klasa II - hodowla zagrodowa

Klasa III - hodowla przemysłowa

Jak wynika z raportu Europejskiej Agencji Leków Polska znajduje się na piątym miejscu w Europie wśród krajów, w których sprzedaje się najwięcej środków przeciwbakteryjnych w chowie przemysłowym. Zwierzęta hodowlane spożywają nawet 73 proc. wszystkich światowych antybiotyków. A później, wraz z mięsem, te środki trafiają do organizmu człowieka.

Powinniśmy zrobić wszystko, by działać na rzecz poprawy jakości produktów mięsnych oferowanych w naszym kraju. Jako radni, poprzez naszą rezolucję, apelujemy, by zająć się tym problemem i wprowadzić odpowiednie zapisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa w naszych sklepach.

Sprzedaż środków przeciwbakteryjnych (antybiotyków) w mg na 1 kg masy ciała zwierzęcia hodowlanego. Lata 2010-2017


Rafał Komarewicz, wiceprzewodniczący Rady Miasta Krakowa

dwutygodnik

 

 

 

pokaż metkę
Autor: Rafał Komarewicz
Osoba publikująca: EWELINA GARBACKA-KALEMBA
Podmiot publikujący: Kancelaria Rady Miasta Krakowa
Data publikacji: 2020-02-18
Data aktualizacji: 2020-02-18
Powrót

Zobacz także

Znajdź