Radni za systemem znakowania mięsa
Podczas sesji Rady Miasta Krakowa 22 stycznia podjęliśmy rezolucję, autorstwa radnego Łukasza Wantucha, skierowaną do polskiego rządu, Parlamentu, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Parlamentu Europejskiego, w której apelujemy o wprowadzenie systemu oznakowania jakości mięsa, w sposób podobny, jak funkcjonuje to w systemie znakowania jajek z ferm drobiarskich.
Jestem przekonany, że jako konsumenci mamy pełne prawo wiedzieć, jakiej jakości mięso oferowane jest w sprzedaży i jakie mięso kupujemy. Wprowadzenie jasnego i przejrzystego systemu znakowania jakości mięsa, które jest w sprzedaży, powinno też pozytywnie wpłynąć na jakość żywności. To z kolei będzie wymagało dokładania większej staranności do hodowli zwierząt, które przeznaczane są na ubój. Poprawa jakości powinna tym samym wpłynąć na procedury hodowlane i jakość życia samych zwierząt.
Informowanie konsumentów o jakości oferowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przyczyni się do wzrostu świadomości konsumenckiej. Jako Rada Miasta Krakowa, proponujemy i apelujemy, aby wprowadzono poniższe zasady klasyfikacji jakości mięsa:
Klasa 0 - hodowla naturalna z terenów ekologicznych
Klasa I - hodowla naturalna
Klasa II - hodowla zagrodowa
Klasa III - hodowla przemysłowa
Jak wynika z raportu Europejskiej Agencji Leków Polska znajduje się na piątym miejscu w Europie wśród krajów, w których sprzedaje się najwięcej środków przeciwbakteryjnych w chowie przemysłowym. Zwierzęta hodowlane spożywają nawet 73 proc. wszystkich światowych antybiotyków. A później, wraz z mięsem, te środki trafiają do organizmu człowieka.
Powinniśmy zrobić wszystko, by działać na rzecz poprawy jakości produktów mięsnych oferowanych w naszym kraju. Jako radni, poprzez naszą rezolucję, apelujemy, by zająć się tym problemem i wprowadzić odpowiednie zapisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa w naszych sklepach.
Rafał Komarewicz, wiceprzewodniczący Rady Miasta Krakowa