górne tło

Naucz się pieczenia chleba i poznaj ideę Zero Waste

Samodzielny wypiek chleba cieszy się rosnącą popularnością. I właśnie z myślą o osobach, które chcą się nauczyć wypieku chleba w domowych warunkach bądź rozwinąć swoje umiejętności w tym kierunku, będą zorganizowane warsztaty plenerowe „Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!”. Warsztaty odbędą się już dziś, 21 października w godz. 8.00-13.00 na Targu Pietruszkowym przy ul. Kalwaryjskiej w Krakowie. Spotkanie jest otwarte, każdy może wziąć w nim udział.

Najważniejsze aspekty warsztatów

Warsztaty są też doskonałą okazją do tego, żeby spotkać się z rolnikami i odkryć tradycyjne produkty prosto od rolnika.

– Skala ilości marnowanego jedzenia jest porażająca. Aż 5 mln ton – tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku. Kupujemy więcej żywności niż jesteśmy w stanie spożyć. W ramach warsztatów chcemy przeciwdziałać ilości wytwarzanych śmieci i żywności oraz edukować i pokazać mieszkańcom Małopolski, jak mogą samodzielnie na bazie produktów lokalnych, nie generując śmieci i nie marnując jedzenia, wypiekać chleb w warunkach domowych. Pokażemy też jak go odpowiednio przechowywać, a jeśli wyschnie, jak go zużyć, by żywność się nie marnowała – mówią inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.

Małopolska jako region stawia na ekologię i staje się pod tym względem marką rozpoznawalną w całym kraju. Warsztaty „Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!” są doskonałą okazją, żeby w przystępny sposób przekazać ważną wiedzę do szerszego grona odbiorców, którzy podzielą się ideą z bliskimi, znajomymi, rodziną etc. Co za tym idzie lokalni producenci żywności oraz rolnicy otrzymają szansę, żeby trafić bezpośrednio do nowych klientów. Korzyści jest wiele, Stowarzyszenie Lipnickie Dary Natury z Lipnicy Górnej zaprasza na Targ Pietruszkowy.