Druga edycja uroczystości wręczenia Dyplomów Prezydenta Miasta Krakowa restauratorom wyróżnionym w Przewodniku Michelin 2025 odbyła się w pałacu Krzysztofory. Dyplomy wręczał osobiście Prezydent Miasta Krakowa Aleksander Miszalski w towarzystwie Roberta Makłowicza.
Celem wydarzenia jest uhonorowanie restauratorów, którzy poprzez swoją pasję, kreatywność i konsekwentne dążenie do doskonałości kulinarnej budują międzynarodową renomę Krakowa.
– Powinniśmy dalej szlifować te nasze diamenty kulinarne, bo kuchnia do doświadczanie, a właśnie doświadczanie buduje markę turystycznego miasta – apelował prezes Grzegorz Soszyński. Wyróżnienia te są także symbolem uznania dla całego środowiska gastronomicznego, które od lat przyczynia się do rozwoju wizerunku Krakowa jako miasta otwartego, gościnnego i pełnego smaków.
Gościem specjalnym wydarzenia był Robert Makłowicz, „Tajny Radca” przyszłego Muzeum Smaku – Pracowni Dziedzictwa Kulinarnego Dawnego Krakowa, które powstaje w Kamienicy Hipolitów, jednym z oddziałów Muzeum Krakowa.
Przygotowywany projekt zapowiedział prezydent Aleksander Miszalski jako „ważny element kulinarnego dziedzictwa Krakowa”. Nowa przestrzeń muzealna poświęcona będzie badaniu, popularyzacji i praktycznemu odkrywaniu historii dawnej kuchni krakowskiej. W ramach projektu prowadzone będą badania nad źródłami kulinarnymi, reprintami historycznych książek kucharskich, a także warsztaty edukacyjne i spotkania poświęcone kulturze stołu oraz savoir-vivre’owi dawnych krakowian. Jak powiedział dyrektor Michał Niezabitowski Muzeum Smaku ma stać się miejscem łączącym naukę, pasję i tradycję z nowoczesnym podejściem do dziedzictwa kulinarnego – przestrzenią, w której przeszłość inspiruje współczesność.
Tegoroczna uroczystość była nie tylko okazją do świętowania sukcesów krakowskich restauratorów, lecz także do wspólnego podkreślenia, że Kraków staje się jednym z najważniejszych punktów na kulinarnej mapie Europy – miastem, w którym tradycja harmonijnie splata się z nowoczesnością, a smak jest częścią tożsamości i kultury.
– Mamy w Krakowie fantastyczną gastronomię, lepszą niż w wielu innych w wielu europejskich krajach – powiedział w swoim wystąpieniu Robert Makłowicz.
Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli krakowskiej gastronomii, samorządu i świata kultury. W uroczystości udział wzięli m.in. Aleksander Miszalski, prezydent Krakowa, dr Michał Niezabitowski, dyrektor Muzeum Krakowa, oraz Grzegorz Soszyński, prezes Stowarzyszenia Organizacja Turystyczna Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa (Kraków Tourism Alliance) – inicjator projektu i współorganizator wydarzenia.