górne tło

Hiszpańskie smaki. Warsztaty kulinarne w Instytucie Cervantesa

Czy  wiecie jakie trzy produkty stanowią esencję diety śródziemnomorskiej? Instytut Cervantesa w Krakowie zaprasza na warsztaty kulinarne "Original Flavors The Mediterranean Essence", na których prezentowane będą trzy flagowe hiszpańskie produkty spożywcze: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra „Baena", wino o chronionej nazwie pochodzenia „Ribera del Duero" oraz szynka serrano. Zapraszamy 13 i 14 czerwca na ul. Kanoniczą 12!

Trzy produkty, wytwarzane od wieków tymi samymi metodami, które przetrwały próbę czasu i nie znają granic. Trzy produkty przedstawiające tradycję, silną więź z terytorium z którego pochodzą i jego mieszkańcami, zwyczajami oraz otaczającym je krajobrazem. Ich wyrabianie jest sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie, z ojca na synów, wiąże się z wiedzą i umiejętnościami mającymi swoje źródło w doświadczeniu mistrzów i stanowiące tym samym skarb kulinarny Hiszpanii i prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Kampania "Original Flavors The Mediterranean Essence" jest koordynowana przez Fundación del Jamón Serrano (Fundację Szynki Serrano). Jej celem jest promocja trzech hiszpańskich kulinarnych specjałów, a także pokazanie, że produkty ze znakiem jakości posiadają atrybuty lub szczególne cechy jakościowe, które odróżniają je od pozostałych produktów tego samego gatunku.

W czwartek, 13 czerwca, w siedzibie krakowskiego Instytutu Cervantesa odbędą się szkolenia i komentowane degustacje oliwy „Riberta de Baena" oraz wina „Riberta del Duero" (na poziomie podstawowym i zaawansowanym). Z kolei w piątek, 14 czerwca odbędzie się szkolenie z krojenia szynki serrano oraz lekcja mistrzowska „Hiszpańskie tapas". Zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanych fachowców w języku hiszpańskim, z tłumaczeniem na język polski. Każde warsztaty trwają około 60 min. Wstęp na poszczególne zajęcia: 75 zł, 150 zł (lekcja mistrzowska z Fernando del Cerro). Ilość miejsc ograniczona!

PROGRAM WARSZTATÓW

Informacje i zapisy:
Instytut Cervantesa
ul. Kanonicza 12
tel. 12 421 34 24, 12 421 32 55
cracovia@cervantes.pl