5 416 kilogramów produktów dla potrzebujących zebrali wspólnie wszyscy uczestnicy tegorocznej edycji Krakowskiej Zbiórki Żywności. To wynik lepszy o 199 kg niż w roku ubiegłym.
Akcja odbyła się w dniach 10-14 października. Wzięło w niej udział 25 firm, urzędów, szkół i uczelni z Krakowa. Zbiórkę prowadzono w 60 punktach. Zbierane były konserwy mięsne, rybne, warzywne, dżemy, mleko UHT, olej, ryż, cukier, mąka, kasza, czekolada, soki oraz żywność dla dzieci.
Organizatorzy Krakowskiej Zbiórki Żywności Miasto Kraków i Bank Żywności w Krakowie dziękują wszystkim, którzy włączyli się w akcję pomimo rosnących cen żywności i realnego spadku siły nabywczej zarobków.
Teraz dary dotrą między innymi do krakowskich kuchni dla ubogich i ośrodków sprawujących opiekę nad niepełnosprawnymi dziećmi i młodzieżą, którym pomaga Bank Żywności.
Bank Żywności w Krakowie działa nieprzerwanie od 25 lat. Od powstania zebrał ponad 75 milionów kg produktów spożywczych o wartości 300 mln zł. Zebrana żywność, za pośrednictwem ponad 200 organizacji partnerskich, trafia każdego miesiąca do ponad 60 tysięcy osób w Krakowie i Małopolsce znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej.
Zbiórki Żywności są organizowane od ponad 20 lat. Dwa razy w roku – w okresie przedświątecznym przeprowadzane są „Wielkanocna Zbiórka Żywności” oraz „Świąteczna Zbiórka Żywności”. Od 2021 roku we współpracy z Miastem Kraków organizowana jest Krakowska Zbiórka Żywności. W ubiegłym roku w zbiórce wzięło udział 21 firm, uczelni i urzędów. Żywność była zbierana w 47 lokalizacjach. Udało się jej zebrać 5 231 kg.
Więcej informacji na stronie internetowej krakow.bankizywnosci.pl.