górne tło

Jedz polskie jabłka. Na zdrowie!

Masz ochotę na chrupiące, soczyste i apetyczne jabłko? Przyjdź i schrup jedno razem z nami! Wszystkich chętnych na niecodzienną degustację polskich jabłek Kings&Apples zapraszamy już dziś (niedziela, 20 maja), do Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego CORT (ul Powiśle 11) w godz. 13:00 do godz. 19:00. Akcję wspiera Krakowskie Biuro Festiwalowe.

Badania potwierdzają, że jedzenie jabłek ma same plusy. Powinno się je jeść w całości i najlepiej na surowo. Ale nie zapominajmy, że bardzo ważna jest ich jakość. Gwarancję tej najwyższej dają jabłka dystrybuowane w ramach projektu Polskie Jabłka Wysokiej Jakości. Owoce sygnowane marką Kings&Apples dzięki restrykcyjnym warunkom uprawy i przechowywania przez cały rok zachowują nie tylko walory zdrowotne, ale także niepowtarzalny smak. Komisja przyznająca prawo do używania logo nie tylko analizuje jabłka pod względem ich walorów smakowych i dietetycznych oraz jakości zewnętrznej, ale również weryfikuje m.in. poprawność techniki ich uprawy. Prawo do używania logo Kings&Apples mają cztery odmiany tych owoców: Golden Delicious, Gala, Jonagold i Szampion. Wszystkie: najwyższej jakości, niskokaloryczne i o wysokich walorach dietetycznych.

Celem projektu Polskie Jabłka Wysokiej Jakości realizowanego wspólnie przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowatych i Związek Sadowników RP jest promocja polskich jabłek oraz sprzedaż owoców najlepszej jakości. Środki na realizację projektu pochodzą z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, zarządzanego przez Agencję Rynku Rolnego. Właśnie w ramach projektu do sklepów trafiają owoce od najlepszych polskich producentów, oznaczone logo Kings&Apples.

Uczestniczący w programie sadownicy to najlepsi polscy producenci owoców, przywiązujący dużą uwagę do nowoczesnych, bezpiecznych dla środowiska i konsumentów metod produkcji i spełniający najwyższe unijne standardy (m.in. GLOBALGAP i IP).

Dlaczego warto sięgać po jabłka?Przede wszystkim, owoce są źródłem witamin oraz krzemu, dzięki czemu doskonale wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Z kolei dzięki zawartości potasu ułatwia pozbywanie się nadmiaru sodu, co pozwala uniknąć zatrzymywania wody w organizmie. Ukryta pod skórką witamina C – aż 10 mg w 100 gramach jabłka! - wzmacnia układ odpornościowy. Warto również pamiętać, że nawet odmiany o kwaskowatym smaku dzięki dużej zawartości zasadowych soli mineralnych skutecznie… odkwaszają organizm. (KF)