Trwa dziesiąta edycja Festiwalu Pierogów. Bierze w niej udział 14 restauracji. Producenci najsmaczniejszych wyrobów walczyli o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (to nagroda jury). W programie znajdą się także liczne koncerty i imprezy towarzyszące. Impreza potrwa do niedzieli, 19 sierpnia.
Najróżniejsze pierogi (z owocami, mięsem, nabiałem, warzywami, na słodko, słono, ostro, kwaśno, z sosem, skwarkami, śmietaną, musem owocowym, chłopskie, ukraińskie, kresowe, lwowskie, gotowane, smażone i pieczone) można kupować od godz. 9:00 do 22:00 (czwartek-sobota) i od godz. 9:00 do 21:00 (niedziela). Każdego dnia od godz. 12:00 do 16:00 na Małym Rynku działa punkt krwiodawstwa zorganizowany przez Fundację „Kibicujemy życiu".
Czwarty dzień festiwalu (18 sierpnia, sobota) upłynął pod hasłem Konkursu Jury (początek godz. 12:00). Każdy uczestnik konkursu mógł zgłosić do niego jeden rodzaj pierogów. Członkowie Jury oceniają pierogi, przyznając im punkty w skali od 1 do 10. Laureata Konkursu Jury poznamy 19 sierpnia (niedziela) po godz. 12:00.
W ostatnim dniu festiwalu (19 sierpnia, niedziela) mieszkańcy Krakowa i turyści będą mogli wziąć udział w mszy św. w Bazylice Mariackiej w intencji gastronomików i kupców krakowskich (godz. 11:00). O godz. 11:50 sprzed kościoła św. Barbary wyruszy barwny korowód z towarzyszeniem kapeli Krakowianie (wezmą w nim udział m.in. przedstawiciele Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej i Urzędu Miasta Krakowa). W tym dniu na scenie wystąpi m.in. Tomasz Grochot Electric Project i Arisa Vinci.
Organizatorem X Festiwalu Pierogów jest Urząd Miasta Krakowa; współorganizatorami: Krakowska Kongregacja Kupiecka i Instytut Dziedzictwa. (KF)
PROGRAM Festiwalu Pierogów 2012 [pdf]
PLAKAT Festiwalu Pierogów 2012 [pdf]