Jak odżywiają się uczniowie w Krakowie? Jak kształtować ich zdrowe nawyki żywieniowe? Dyskutowali we wtorek (9 czerwca) w magistracie uczestnicy konferencji „Zdrowe żywienie = mądre myślenie – o bezpieczeństwie żywności i żywienia w szkołach w świetle nowych przepisów” organizowanej przez Miasto Kraków oraz Bank Żywności w Krakowie. Spotkanie zainaugurowała Katarzyna Cięciak, Zastępca Prezydenta Krakowa ds. Edukacji i Sportu.
„Bezpieczny rozwój to właściwe odżywianie dzieci. Chcemy, by zdrowa żywność w sklepikach szkolnych zastępowała niezdrowe produkty” – powiedziała podczas spotkania Katarzyna Cięciak, Zastępca Prezydenta Krakowa ds. Edukacji i Sportu.
„Znowelizowana ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakłada, że od 1 września 2015 r. wszystkie firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły już sprzedawać tzw. śmieciowego jedzenia. Organizowana przez Państwa konferencja znakomicie wpisuje się w działania poszerzające świadomość i wiedzę osób biorących na swoje barki odpowiedzialność za prawidłowy rozwój dzieci. Wytworzenie właściwych nawyków żywieniowych będzie przynosiło korzyści przez całe życie, a odpowiednia dla wieku aktywność ruchowa poprawi stan zdrowia naszych dzieci” – napisał w liście do uczestników konferencji Władysław Kosiniak - Kamysz, minister pracy i polityki społecznej, który objął konferencję honorowym patronatem.
Wydarzenie skierowane było do dyrektorów szkół podstawowych i gimnazjów oraz ajentów sklepików i bufetów szkolnych. Celem konferencji była promocja zdrowej żywności w sklepikach szkolnych, jak również kształtowanie prawidłowych nawyków zdrowego odżywiania wśród uczniów. Organizatorzy chcą promować pozytywne strony i szanse jakie niesie zmiana Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Ustawa z dnia 28 listopada 2014 r.). Zaproszeni prelegenci to przedstawiciele Banku Żywności w Krakowie, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie, Małopolskiego Kuratorium Oświaty, Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia oraz Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie.
W trakcie spotkania zaprezentowane zostały m.in. aspekty organizacyjne, prawne i sanitarne dotyczące funkcjonowania sklepików oraz bufetów w szkołach, ocena sposobu żywienia i zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży oraz wpływ zdrowego żywienia dziecka na procesy uczenia. Dyrektorzy krakowskich szkół przedstawili także dobre praktyki związane z prowadzeniem sklepików i bufetów szkolnych w ich placówkach.
Ponadto Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. rodziny Marzena Paszkot ogłosiła konkurs dla krakowskich szkół podstawowych i gimnazjów na najlepszy sklepik szkolny w Krakowie, który promuje zdrową żywność.
Konferencja „Zdrowe żywienie = mądre myślenie" to nie tylko wystąpienia prelegentów. W trakcie spotkania uczestnicy będą degustować potraw przygotowane według zasad zdrowego żywienia przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Konferencja odbędzie się pod patronatem honorowym Ministra Pracy i Polityki Społecznej Władysława Kosiniaka – Kamysza oraz Małopolskiego Kuratora Oświaty Aleksandra Palczewskiego.
Partnerami konferencji są: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Tesco dla Szkół, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.