Już po raz dwunasty obchodzone jest Święto Chleba, od lat pod honorowym patronatem Jego Eminencji Kardynała Stanisława Dziwisza i Prezydenta Miasta Krakowa Jacka Majchrowskiego. Od 12 do 14 czerwca na placu Wolnica zgromadzą się piekarze i producenci tradycyjnych produktów regionalnych, w tym również win z winnic Małopolski.
Miłośnicy chleba skosztują wspaniałych wypieków, mogą też skorzystać ze wskazówek piekarzy, aby dowiedzieć się, jak upiec prawdziwy chleb. Święto Chleba będzie także okazją do wysłuchania hipnotyzujących opowieści z historii kuchni, którymi podzielą się redaktorzy Mieczysław Czuma i Leszek Mazan.
W trakcie festiwalu miłośnicy regionalnych wypieków będą mogli skosztować słynnego chleba prądnickiego, który – obok krakowskiego obwarzanka – uzyskał certyfikat Unii Europejskiej. Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie przy chlebowym piecu oraz obejrzeć pokaz wypieku chleba i bułek. Na scenie wystąpią liczne zespoły artystyczne i muzyczne.
Święto Chleba organizują: Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, Urząd Miasta Krakowa, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krakowski Cech Piekarzy.