Pierogami polska kuchnia stoi – można się o tym przekonać podczas 17. Festiwalu Pierogów, który dziś dobiega końca. To ostatnia szansa, aby nad Małym Rynkiem poczuć unoszące się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek.
Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego.
Na najlepsze pierogi będzie mógł zagłosować każdy, kto 16 i 17 sierpnia odwiedził Mały Rynek, skosztował oferowanych produktów i wypełnił kupon konkursowy. Laureatów poznamy 18 sierpnia w samo południe.
Dziś, 18 sierpnia w godzinach 13.00, 14.30, 16.00 będzie można wziąć udział w darmowych warsztatach lepienia pierogów – sztuki dla jednych łatwej, dla innych trudnej, lecz dla wszystkich satysfakcjonującej i pysznej w efektach.
Organizatorami festiwalu są Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe, Krakowska Kongregacja Kupiecka.