górne tło

Sukces młodych krakowskich cukierników, piekarzy i kucharzy!

W krakowskim Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbyły się eliminacje do dwóch prestiżowych ogólnopolskich turniejów, w których wyłaniani są najlepsi w kraju młodzi cukiernicy, piekarze i kucharze. Kolejny rok z rzędu świetnie spisali się reprezentanci gospodarza – aż sześcioro uczniów ZSPS przy ulicy Miechowity znalazło się w gronie laureatów.

Wojewódzkie eliminacje do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarza i Cukiernika oraz do III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharza odbyły się 22 stycznia w świetnie wyposażonych pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Miechowity. Do rywalizacji stanęli młodociani rzemieślnicy reprezentujący małopolskie szkoły: siedmiu cukierników, czterech kucharzy oraz dwóch piekarzy – z Tarnowa, Gorlic, Krakowa, a nawet Zabrza.

Piekarze i cukiernicy rywalizowali pod hasłem „Cuda świata”, a kucharze konkurowali w ramach zadania „Mięso z królika w roli głównej”. Eliminacje składały się z pisemnego testu oraz części praktycznej. Test sprawdzał wiedzę z zakresu danego zawodu, a następnie uczniowie wykonywali i prezentowali wyroby właściwe dla zawodu zgodnie z tematem podanym przez organizatora eliminacji.

Laureatami turniejów zostali:

W zawodzie cukiernika:

W zawodzie kucharza:

W zawodzie piekarza:

Laureatom etapu ogólnopolskiego przysługuje zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Laureaci sześciu pierwszych miejsc mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego.