#EKOrEWOLUCJA: Kraków stolicą polnych kwiatów
Rozpoczęły się zabiegi związane z zakładaniem nowych łąk kwietnych oraz dosiewaniem nasion do już istniejących – informuje Zarząd Zieleni Miejskiej. Wiosną zasianych zostanie 592 kilogramów nasion chabrów, maków, jaskrów i innych kwiatów! A latem w Krakowie rozkwitnie blisko 29 hektarów różnokolorowych polnych dywanów.
– Nigdy do tej pory nie wykonywaliśmy zabiegów w tak trudnych warunkach. Mimo suszy, nie zrezygnowaliśmy z łąk kwietnych, bo jesteśmy przekonani, że w dłuższej perspektywie czasu, będzie to znacznie korzystniejsze dla krakowskiej zieleni – mówi Piotr Kempf, dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej.
Łąki kwietne pojawią się w parkach: Aleksandry, Jordana, Kurdwanów, Lotników Polskich, Maćka i Doroty, Rżąka, Tysiąclecia i na bulwarach wiślanych. Wzdłuż pasów drogowych: na al. Pokoju, al. Powstania Warszawskiego, ul. Ćwiklińskiej, Josepha Conrada, Konopnickiej, Nowosądeckiej, Wielickiej, Witosa, Zabłocie, Na zjeździe. Tradycyjnie na Błoniach powstanie olbrzymia – ośmiohektarowa kwatera pyłochwytna.
Jak powstaje łąka kwietna? Krok po kroku wyjaśniamy:
- w przypadku dosiewania, musimy w pierwszej kolejności skrócić darń, tak, aby siewnik wykonał precyzyjnie rowki, w których umieszczone zostaną nasionka. Gdy jest to nowy teren, istniejąca darń musi zostać zmulczowana (gleba pokrywana jest materią organiczną) i dopiero wtedy wykonujemy siew
- następnie silnie podlewamy, tak, aby nasionka nasączone wodą rozpoczęły proces kiełkowania
- w pierwszym okresie po dosianiu będziemy łąkę kwietną podlewać, co pozwoli młodym roślinom się ukorzenić
- kolejne zabiegi to koszenie i zbiór po wysianiu się nasion na kolejne lata. Wzmacnianie łąk dosiewaniem powoduje, że są bardziej różnorodne oraz lepiej wyglądają. Co roku wśród roślin niektóre gatunki zaczynają dominować, zmniejszając ich bioróżnorodność
- wszystkie prace wykonywane są samodzielnie. Pracownicy ZZM, doświadczeni i wyposażeni w najlepszej jakości, potrafią założyć piękne łąki kwietne
- wysiewane nasiona to rodzime gatunki, takie jak: chaber bławatek, groszek pachnący, jaskier rozłogowy, goździk brodaty, len trwały, mak polny, nachyłek dwubarwny, nagietek lekarski, niecierpek pospolity, wiesiołek dwuletni, wyka wąskolistna, czarnuszka siewna, dziurawiec, rumianek pospolity, szałwia łąkowa, koniczyna biała, rzepik pospolity, ogórecznik, a specjalnie dla pszczół – facelia i gryka.