Urząd Miasta Krakowa wraz Bankiem Żywności oraz 19 firmami i uczelniami z Krakowa, bierze udział w Krakowskiej Zbiórce Żywności. Akcja trwa od 21 do 25 czerwca. Zbierane są produkty o długiej trwałości jak m.in. konserwy mięsne, rybne, warzywne, dżemy, mleko UHT, olej, czekolada i bakalie, soki oraz produkty żywnościowe dla dzieci.
Koordynatorem całej akcji jest Bank Żywności w Krakowie, partnerem Urząd Miasta Krakowa. Pozostali uczestnicy:
W Urzędzie Miasta Krakowa zbiórka prowadzona jest w czternastu lokalizacjach.
Możliwe jest również przekazanie pieniędzy na zakup żywności bezpośrednio na stronie krakowskiego Banku Żywności: krakow.bankizywnosci.pl/przekazdarowizne.
W Polsce ponad 1,6 miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie. Oznacza to, że na wszystkie swoje wydatki mają do dyspozycji mniej niż 600 zł miesięcznie. Trwająca od ponad roku pandemia pogorszyła sytuację także wielu krakowian, którzy stracili pracę lub ich dochody znacznie zmalały.
Osoby starsze, chore, niepełnosprawne, rodziny wielodzietne, samotni rodzice, bezdomni i bezrobotni - to tylko część grup, do których trafia pomoc Banku Żywności i które teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebują wsparcia.
Bank Żywności w Krakowie powstał w 1997 roku i od tego czasu zebrał 75 milionów kg produktów spożywczych o wartości ponad 260 mln zł. Zebrana żywność, za pośrednictwem ponad 200 organizacji partnerskich, trafia każdego miesiąca do ponad 60 tysięcy osób w Małopolsce, znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej.
Oprócz żywności pozyskiwanej od darczyńców: producentów, dystrybutorów, sieci handlowych oraz osób prywatnych, od 2004 roku Stowarzyszenie realizuje też europejskie programy pomocowe dla najuboższych.
Zbiórki Żywności to szczególne, bardzo ważne akcje społeczne, które są organizowane od ponad 20 lat. Dwa razy w roku – w okresie przedświątecznym przeprowadzane są „Wielkanocna Zbiórka Żywności” oraz „Świąteczna Zbiórka Żywności”.