górne tło

Chrupiący tost z awokado i podpieczoną ciecierzycą

Pożywne śniadanie lub przekąska z awokado i ciecierzycą to skuteczny sposób na zapewnienie sobie energii na długi dzień. Ten prosty, bezmięsny przepis z pewnością zadowoli wielu smakoszy.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłucz z zalewy na sicie pod bieżącą wodą. Przesyp na patelnię, dodaj mieloną paprykę, czosnek granulowany, szczyptę soli i pieprzu. Dodaj 2 łyżki wody i zacznij podpiekać, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje zdejmij patelnię z ognia. Awokado rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę czosnku i soli. Pieczywo opiecz na patelni lub w opiekaczu na grzanki. Dodaj na pieczywo awokado, ciecierzycę, pokrojone pomidorki i kiełki.

Makroskładniki:

K (kilokalorie/kcal): 423.9, B (białko): 14.0, T (tłuszcz): 14.3, W (węglowodany): 49.6, F (błonnik/fibre): 16.1

Makroskładniki odnoszą się zawsze do 1 porcji dania.


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość