górne tło

Zapiekane papryki z jajkiem

Smaczny posiłek bez mięsa nie musi wymagać wielkich nakładów czasu i zaawansowanych umiejętności. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić paprykę i jajka, żeby cieszyć się smakiem i potrzebnymi na co dzień wartościami odżywczymi.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Papryki wydrąż i posmaruj z zewnątrz oliwą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej wbij jajko. Dodaj pokrojone pomidorki, dopraw solą, pieprzem i piecz około 25 minut, aż białko się zetnie. Podawaj z pieczywem i kiełkami. Posyp czarnuszką.

Makroskładniki:

K (kilokalorie/kcal): 412.0 , B (białko): 21.0 , T (tłuszcz): 17.9, W (węglowodany): 36.7, F (błonnik/fibre): 9.7

Makroskładniki odnoszą się zawsze do 1 porcji dania.


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość