Pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu owsiana szarlotka. Idealna na drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Wystarczy wymieszać składniki, włożyć do piekarnika i gotowe!
Wsyp płatki, proszek budyniowy, erytrol, proszek do pieczenia i cynamon do naczynia do zapiekania. Zalej mlekiem i dokładnie przemieszaj. Odstaw na 5 minut. W tym czasie pokrój jabłko w kostkę. Dodaj do naczynia, wymieszaj i zapiecz w 180 stopniach przez 25 minut. Podawaj z jogurtem i posyp orzechami.
K (kilokalorie/kcal): 448.9, B (białko): 18.9, T (tłuszcz): 14.0, W (węglowodany): 58.9, F (błonnik/fibre): 6.4
Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.