górne tło

Pełnoziarniste placuszki z jabłkami

Racuchy, placki czy jabłka w cieście? To danie figuruje pod wieloma nazwami, ale każdy z nas doskonale zna jego smak. Tradycyjny przepis na tę potrawę nie należy jednak do najzdrowszych, dlatego warto poznać nieco alternatywną recepturę.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Roztrzep jajko, dodaj mleko, mąkę oraz cynamon. Dodaj pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na patelni na rozgrzanej oliwie. Podaj z masłem orzechowym.

Mikroskładniki:

Kalorie: 444.1 / Białko: 19.6 / Tłuszcze: 20.3 / Węglowodany: 42.3 /Błonnik: 5.8.


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość