górne tło

Bananowe lizaki w czekoladzie z posypką orzechową

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Stanowią doskonałą przekąską, którą można zjeść zarówno w biegu, jak i w domowym zaciszu. Zaspokajają głód, dodają energii, ponadto są bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Banany są również świetną bazą do przygotowania innych form deserów.

Potrzebne składniki (przepis na 4 porcje):

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. W każdą połówkę wbij drewniany patyczek. Polej banany roztopioną czekoladą i od razu posyp orzechami. Odstaw do lodówki na 10-15 minut, tak aby czekolada stwardniała.

Mikroskładniki:

Kalorie: 207.6 / Białko: 3,7 / Tłuszcze: 11,6 / Węglowodany: 21.3 / Błonnik: 2.2