górne tło

Ciasteczka marchewkowe z masłem orzechowym

Często popołudniami mamy wielką ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Zwłaszcza aromat kawy pobudza apetyt na słodycze. Niestety większość z tych dostępnych na sklepowych półkach są złej jakości ze względu na obecność w składzie sporej ilości cukru oraz innych substancji konserwujących. Warto zatem samemu przygotować sobie zdrową i pyszną przekąskę.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Przepis na 10 ciasteczek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko na dużych oczkach, marchew na małych. Wymieszaj z resztą wcześniej przygotowanych składników. Nakładaj łyżką porcję ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15-18 minut do zarumienienia.

Makroskładniki:

Kalorie (w jednym ciastku): 90.0 / Białko: 3.1 / Tłuszcze: 3.3 / Węglowodany: 11.5 / Błonnik: 1.5.