górne tło

Delikatna kasza jaglana z mozzarellą

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma niewielką ilość skrobi, a dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz miedzi i żelaza, dlatego jest zalecana osobom zmagającym się z niedokrwistością.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poszatkuj, cukinię pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni na oliwie, dodaj przyprawy. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dodaj na patelnię połowę porwanej w placach mozzarelli, kaszę i wymieszaj. Przełóż na talerz, dodaj na wierzch resztę mozzarelli i posiekaną pietruszkę.

Makroskładniki:

Kalorie: 417.3 / Białko: 20.7 / Tłuszcze: 17.6 / Węglowodany: 41.8 / Błonnik: 4.3