górne tło

Roślinne curry z soczewicą i kalafiorem

W południowej części Indii kuchnia wegetariańska jest bardzo popularna. Bezmięsna wersji curry z dużą ilością warzyw oraz aromatycznych przypraw świetnie komponuje się z ryżem, ale stanowi też świetny dodatek do makaronów, kasz albo kanapek.

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w większą kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki. W garnku na oliwie zacznij podsmażać cebulę, po chwili dodaj paprykę, kalafiora, zalej mlekiem kokosowym, wodą oraz przyprawy. Następnie dołącz opłukaną na sicie soczewicę. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj. Podaj porcję z ryżem i posiekaną kolendrą.

Kalorie: 450.6 / Białko: 16.8 / Tłuszcze: 11.4 / Węglowodany :63.5 / Błonnik :8.0.