górne tło

Kolorowy bowl z tofu i sosem orzechowym

Smaczny, kolorowy i odżywczy bowl to proste w przygotowaniu danie, które urozmaici codzienny jadłospis. Można przyrządzić je na wynos i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przepełniony warzywami bowl to źródło wielu cennych witamin i minerałów, dlatego jest świetną opcją na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos i tofu. W szklance wymieszaj masło orzechowe, sok cytrynowy, połowę sosu sojowego, syrop klonowy oraz 2 łyżki wody na jednolity, kremowy sos. Pokrój tofu w kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj sos sojowy (pozostały), oliwę, czosnek i potrząsaj miseczką, by każdy kawałek tofu okrył się w marynacie. Podsmaż tofu na patelni na rumiany kolor. W misce układaj obok siebie garść liści, komosę, pokrojone pomidorki, kukurydzę, poszatkowaną kapustę, dodaj na wierzch gotowe tofu i polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp posiekaną kolendrą.

Makroskładniki:

Kalorie: 521.2 / Białko: 25.6 / Tłuszcze: 23.3 / Węglowodany: 49.4 / Błonnik: 8.8.