górne tło

Meksykański talerz dobroci

Dania meksykańskie łączą w sobie różne tradycje kulinarne. W dużej mierze opierają się na roślinach strączkowych, takich jak różne odmiany fasoli czy kukurydzy. Kuchnię meksykańską charakteryzują przede wszystkim niepowtarzalne smaki i wyselekcjonowane składniki.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie wymieszaj w szklance tahini z syropem klonowym, sokiem z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody na jednolity sos. Na talerzu rozłóż garść liści, dodaj ryż, kurczaka, fasolę, kukurydzę, pokrojone pomidorki i polej sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki (lub kolendrą).

Makroskładniki:

Kalorie: 515.6 / Białko: 32.3 / Tłuszcze: 15.7 / Węglowodany: 55.2 / Błonnik: 7.2.