Napoje roślinne to grupa produktów, które w ostatnich stały się bardzo popularne. Są cenione zarówno przez osoby będące na diecie wegańskiej, jak i te zmagające się z nietolerancją laktozy czy alergią na kazeinę. W klepach dostępny jest szeroki wybór napojów roślinnych, ale który wybrać?
Najbliższym mleku krowiemu zamiennikiem pod kątem wartości odżywczych jest niewątpliwie napój sojowy. Najlepiej wybierać napoje niesłodzone, wzbogacane wapniem, opcjonalnie witaminą B12 i D. Napój sojowy zawiera zbliżoną do mleka krowiego ilość białka, a także wartość energetyczną. Jest neutralny w smaku.
Napój ryżowy i owsiany to dwie opcje oparte o węglowodany ze śladową ilością białka czy tłuszczów. Będą dobrym wyborem dla osób zdrowych, jeżeli preferowany jest słodki smak napoju. Muszą na nie jednak uważać osoby z cukrzycą czy insulinoopornością, a także ostrożnie dobierać do nich dodatki oraz porcje ze względu na kumulację węglowodanów. Napój owsiany charakteryzuje się dużą zawartością korzystnych beta-glukanów, które mają udowodnione prozdrowotne działanie w kontekście obniżania „złego” cholesterolu LDL czy też poziomu glukozy we krwi.
Napój migdałowy z kolei charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Wersja bez dodatku cukrów może być świetną opcją na co dzień dla osób, które lubią napoje pozyskiwane z orzechów. Wybierając napój kokosowy trzeba mieć na uwadze fakt, że jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego właśnie względu nie powinien być jedynym zamiennikiem produktów na bazie mleka krowiego w diecie, jednak sporadycznie może się w niej pojawiać. Jego plusem jest wyjątkowa kremowość, szczególnie w przypadku mleczka z puszki.