górne tło

Grzanki z domowym hummusem i pomidorkami

Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw. To zdrowy i smaczny roślinny zamiennik serów kanapkowych. Występuje w wielu wariantach. Może być zimną przekąską, dodatkiem do warzyw lub tortilli, jednak najczęściej spożywa się go w połączeniu z pieczywem.

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłucz z zalewy na sicie pod bieżącą wodą. Przesyp do malaksera, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, tahini, sok z cytryny, pietruszkę, przyprawy i zmiksuj na możliwie gładką konsystencję. Pieczywo podgrzej na patelni lub w opiekaczu na grzanki. Posmaruj hummusem i dodaj na wierzch pomidorki.

Makroskładniki:

Kalorie: 345.8 / Białko: 12.7/ Tłuszcze: 11.4 / Węglowodany: 42.6 / Błonnik: 12.0.