górne tło

Pizzerinki pełne warzyw

Pizzerinki to nic innego jak pizza w mniejszym rozmiarze, co sprawia, że z łatwością można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Kompozycja składników zależy od naszych preferencji. Jednak pizzerinki pełne warzyw będą zdecydowanie najzdrowszą i najbardziej odżywczą opcją.

Potrzebne składniki (przepis na 5 porcji, 1 porcja to 2 pizzerinki):

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę, dodaj cukier, oliwę, drożdże, mąkę, sól. Wyrób ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Zakryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj warzywa i sos. Pokrój paprykę w kostkę, brokuła rwij na małe różyczki, pieczarki pokrój w plasterki. Passatę wymieszaj z keczupem, dopraw oregano, solą i pieprzem. Mozzarellę pokój na kawałki, parmezan zetrzyj na tarce. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij na blat oprószony mąką. Podziel na 10 części. Delikatnie rozwałkuj każdą i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdą pizzerkę sosem, dodaj warzywa, kawałki sera mozzarella oraz oprósz tartym parmezanem. Zapiekaj około 20-25 minut do zarumienienia brzegów i spodu.

Makroskładniki:

Kalorie: 446.4 / Białko: 18.3 / Tłuszcze: 11.7 / Węglowodany: 64.8 / Błonnik: 4.5.