górne tło

Serowe zapiekanki z pieczarkami z patelni

Zapiekanki to ten rodzaj dania, który można komponować w dowolny sposób. Zwykle kojarzą nam się z długą bagietką z pieczarkami, oprószoną sporą ilością ciągnącego sera. To rekreacyjna przekąska, najczęściej przygotowywana w piekarniku lub mikrofali, ale pyszne zapiekanki można przygotować również na patelni.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Pokrój pieczarki i podsmaż na patelni na oliwie. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem. Skrop cytryną. Gdy się podsmażą przełóż na pieczywo, dodaj na wierzch kawałeczki porwanej mozzarelli. Następnie przełóż kromki na patelnię po smażeniu pieczarek i podpiekaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ser zacznie się rozpuszczać, a pieczywo zarumieni.

Makroskładniki:

Kalorie: 429.4 / Białko: 20.9 / Tłuszcze: 17.4 / Węglowodany: 42.1 / Błonnik: 10.5.