górne tło

Jajko sadzone z prostą sałatką i pieczonymi ziemniakami

W upalne dni nasz apetyt jest zdecydowanie mniejszy, a co za tym idzie mamy ochotę na lżejsze posiłki oparte na sezonowych produktach. Dania składające się w głównej mierze z warzyw nie tylko nas nasycą, ale i wspomogą nawodnienie organizmu, o co należy szczególnie dbać w okresie letnim.

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki pokrój w kostkę, brokuła podziel na małe różyczki. Skrop połową oliwy, dopraw ziołami, solą, pieprzem i piecz około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos z jogurtu, czosnku, koperku, szczypty soli i pieprzu. Pomidorki i rzodkiewki pokrój. Podaj pieczone i świeże warzywa z sadzonym jajkiem przygotowanym na pozostałej oliwie oraz sosem.

Makroskładniki:

Kalorie: 435.7 / Białko: 18.4 / Tłuszcze: 18.5 / Węglowodany: 46.3 / Błonnik: 9.