górne tło

Mały Rynek o smaku... pierogów!

Kraków słynie z dobrego smaku nie tylko w cenionych i nagradzanych restauracjach, ale i podczas kulinarnych wydarzeń. Niewątpliwie zalicza się do nich Festiwal Pierogów. 21. edycja tego święta to już krakowska tradycja, której towarzyszy wiele ciekawych propozycji i nowych smaków. Wybierz swoje ulubione pierogi lub odkryj dotychczas niespotykane – do 15 sierpnia na Małym Rynku.

Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką znajdziemy nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich albo z kapustą i grzybami, ale też te sezonowe lub bardziej wyszukane – z buraczkami, bobem czy kurkami. Pojawią się również propozycje w wersji „na słodko”. Nie zabraknie zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni do z pozoru tylko oczywistego dania!

Laur dla najlepszych pierogów

Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie konkursów. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Drugie trofeum – króla Kazimierza Wielkiego trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury.

Pierogów można posmakować od 11 do 15 sierpnia, od godz. 10.00.