Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie ma ogromne powody do dumy. Już na początku nowego roku szkolnego uczniowie i nauczyciele nowohuckiego „gastronomika” osiągnęli wyjątkowe sukcesy. Podczas ogólnopolskich i międzynarodowych konkursów zdobyli tytuły mistrzów w swoich specjalnościach. Świadczy to nie tylko o ich pasji i zaangażowaniu, ale też o bardzo wysokim poziomie nauczania w krakowskiej szkole.
Już w pierwszych dniach nowego roku szkolnego odbył się Ogólnopolski Konkurs „Master Baker”, w którym wziął udział Robert Szczałba (uczeń klasy piątej). I to z wyjątkowym rezultatem – zajął pierwsze miejsce, zdobywając tym samym tytuł najlepszego piekarza w Polsce w kategorii „uczeń”. Opiekunem Roberta Szczałby był Kamil Apostolik.
Podczas Międzynarodowego Konkursu „Sweetcup” w słowackim Preszowie uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 zdobyli złoto w kategorii „kelner” (Mateusz Durbas i Patrycja Franaszek pod opieką Małgorzaty Kosek-Ankus), a także srebro w kategorii „cukiernik” (Damian Marut pod opieką Wandy Fundament) i brąz w kategorii „kucharz” (Patryk Podsiadło pod opieką Doroty Janus). Dodatkowo nagrodę specjalną za kreatywność otrzymał Damian Marut.
To jednak niejedyne sukcesy osiągnięte w ostatnich miesiącach przez uczniów szkoły. Do Trophee Mille Polska 2023T (pierwszego w Polsce konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym) zakwalifikowała się – jako jedna z sześciu w Polsce – drużyna uczniów ZSG nr 1 (Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba pod opieką Łukasza Cichego).
Serdecznie gratulujemy wyjątkowych osiągnięć i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!