górne tło

Konkurs kulinarny Hoover Table 2023 rozstrzygnięty

Poznaliśmy zwycięzców konkursu kulinarnego, zorganizowanego w ramach piątej edycji akcji Hoover Table! W projekcie współrealizowanym przez Urząd Miasta Krakowa, Konsulat Generalny USA w Krakowie, Amerykańską Izbę Handlową, Fundację Pełni Kultury i ich partnerów ponownie wzięła udział młodzież z Zespołu Placówek Resocjalizacyjno-Socjologicznych (ZPRS) przy ulicy Górka Narodowa. Warto dołączyć do grona jego Darczyńców!

W ubiegłym roku, dzięki zaangażowaniu Muzeum Fotografii MuFo w Krakowie chłopcy z ZPRS poznali podstawy sztuki fotografii, a ich zdjęcia wykonane w ramach konkursu „Okiem Hoovera” zostały wyeksponowane przed wejściem do Sali Obrad Rady Miasta Krakowa. Zwycięskie fotografie zostały oczywiście nagrodzone, ale także każdy uczestnik konkursu otrzymał drobną gratyfikację. A to wszystko dzięki hojności naszych Darczyńców!

W tegorocznej edycji wychowankowie placówki wzięli udział w warsztatach kulinarnych pod okiem sześciu szefów kuchni krakowskich restauracji: Bianca, Boccanera, Fiorentina oraz hoteli Holiday Inn Krakow City Centre, Saski Krakow i Sheraton Grand Krakow.

 

 

Sam konkurs nawiązywał do słynnego charytatywnego Obiadu Nieobecnego Gościa wydanego przez Herberta Hoovera w 1920 roku w Nowym Jorku, podczas którego gościom podano jedynie ryż, ziemniaki i kakao. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować trzydaniowy posiłek z wykorzystaniem tych obowiązkowych składników.

Finał konkursu odbył się 13 listopada 2023 roku w pracowniach Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 przy ulicy Zamoyskiego 6 w Krakowie, który w tym roku dołączył jako partner projektu Hoover Table. W składzie jury znaleźli się wyłącznie darczyńcy - przedstawiciele firm amerykańskich i polskich, które już po raz kolejny wspierają akcję Hoover Table. Ich zadaniem było ocenienie nie tylko smaku i wyglądu samych dań, ale też ich prezentacji, sposobu podania i zaangażowania wszystkich przedstawicieli drużyny.

 

W konkursie zwyciężyła drużyna Restauracji Fiorentina, pod wodzą szefa kuchni Roberta Koczwary, która przygotowała przystawkę z pieczonego ziemniaka z bryndzą i wędzonym pstrągiem, danie główne - risotto szpinakowe z kurkami i serem parmigiano reggiano oraz deser, czyli murzynek w polewie czekoladowej ze śliwkami na ciepło.

W skład zwycięskiej grupy weszli: Krzysztof Adamczyk, Danyil Diukar, Wiktor Flisiak, Filip Garbacz, Adrian Gibas, Piotr Godek, Szymon Regucki i Filip Skwarczek.

Wszystkim chłopcom bardzo serdecznie gratulujemy! Na gratulacje zasługuje też zespół restauracji Fiorentina, którego zaangażowanie poprowadziło podopiecznych do zwycięstwa. Powód do dumy mają jednak wszyscy uczestnicy, wszyscy mentorzy i wszyscy darczyńcy. A najważniejsze, że  chłopcy z Zespołu Placówek przy Górce Narodowej dzięki akcji Hoover Table zdobyli kolejne nowe doświadczenie, czyli kulinarne umiejętności, które mogą wykorzystać w codziennym życiu i od święta. Unikatowe i wspaniałe wspomnienia z pracy w najlepszych kuchniach Krakowa pozostaną z nimi na wiele lat, a może staną się inspiracją do wyboru zawodowej drogi. A kto wie, może złapany podczas konkursu kulinarny bakcyl wyłoni przyszłego zdobywcę gwiazdki przewodnika Michelin?

Wszystkich tych, którzy chcieliby wesprzeć ufundowanie nagród dla chłopców zapraszamy do dołączenia do grona darczyńców akcji Hoover Table! Pomóż nam wspierać i rozwijać młodzież zagrożoną wykluczeniem.

Darowizny należy wpłacać na konto partnera Akcji Hoover Table - Fundacji Pełni Kultury

Numer Rachunku Bankowego: 52 1020 2892 0000 5702 0779 6909

Nazwa Banku: Bank PKO BP S.A.
Adres: ul. Czerwone Maki 45/96, 30-392 Kraków
Telefon: +48 784705985
E-mail: biuro@pelnikultury.pl
NIP 6762495782

Relację z finału konkursu można obejrzeć również na platformie PlayKraków